EL-ESAS Fİ'T-TEFSİR'DE (SAİD HAVVA) HIRİSTİYANLIK İLE İLGİLİ BİLGİLERİN DİNLER TARİHİ AÇISINDAN DEĞERLENDİRİLMESİ - YILMAZ, ZEYNEP (Fırat Üniveristesi, 2021)
Bu çalışmanın konusu, el-Esas fi't-Tefsir'de (Said Havva) Hıristiyanlık ile ilgili bilgilerin Dinler Tarihi açısından değerlendirilmesidir. Said Havva'nın el-Esas fi't-Tefsir isimli eserinde Hıristiyanlık olgusu önemli bir yer bulmuştur. Günün sorunlarına çözüm arayan ve ayetlerin günümüze yansımalarını öncelikli amaç olarak belirleyen bu tefsir çalışmasında, dünyanın birçok yerinde mensubu bulunan Hıristiyanlığa dair önemli bilgiler yer almaktadır. Çalışmanın amacı, Kur'an-ı Kerim'de yer alan Hıristiyanlık ile ilgili bilgilerin el-Esas fi't-Tefsir'de (Said Havva) nasıl yorumlandığı ve Dinler Tarihi cihetinden nasıl değerlendirildiğidir. Daha önce böyle bir çalışmanın yapılmamış olması, bu konuda araştırma yapmayı teşvik etmesi açısından önem arz etmektedir. Hıristiyanlık ile ilgili konular, evvela Hıristiyan kaynakları ve literatürü, sonrasında da el-Esas fi't-Tefsir'de ne şekilde işlendiği takdim edilmiştir. Bu çalışmada asırlardır Müslüman ve Hıristiyanlar arasında polemik konusu olan teslis, tahrif, tebşirat, asli günah, kefaret, çarmıh, İsa'nın nüzulü ve yeniden gelişi gibi konuları Said Havva, tefsirinde savunmacı bir tarzda, ehli sünnet çizgisinde yorumlamıştır.

The subject of this study is the assessment of the information about Christianity in al-Esas fi't-Tafsir (Said Havva) in terms of the history of religions. The phenomenon of Christianity found an important place in Said Havva's work al-Esas fi't-Tafsir. This tafsir study, which has many members in many parts of the world, seeks solutions to today's problems and determines the reflections of the verses to the present day, contains important information about Christianity. The aim of the study is how the information about Christianity in the Qur'an is interpreted in al-Esas fi't-Tafsir (Said Havva) and how it is evaluated in terms of the History of Religions. The fact that such a study has not been done before is important in terms of encouraging research on this subject. Issues related to Christianity, firstly Christian sources and literature, and then how they are handled in al-Esas fi't-Tafsir are presented. In this study Said Havva interpreted the subjects such as the trinity, falsification, enlightenment, original sin, atonement, the cross, the descent and reappearance of Jesus, which have been the subject of polemics between Muslims and Christians for centuries, in a defensive manner, in line with the Ahl as-Sunnah.
Evaulation of information about christianity in terms of history of religions in El-esas fi't-Tafsir (Said Havva)
Keywords: Din