Koyunlarda böbreklerin ve idrar kesesinin ultrasonografisi - Canpolat, İbrahim; Köm, Mustafa; Han, Cengiz M.; Dinç, Mehmet (My University, 1996)
Sağlıklı ve ergin 20 Akkaraman koyununda böbreklerin ve idrar kesesinin ultrasonografik muayeneleri 3,5-5 MHz konveks ve 5-7,5 MHz'lik linear rektal prob kullanılarak yapıldı. Sağ ve sol böbreğin transversal ve longitudinal kesitleri alınarak; böbreğin şekli, büyüklüğü, morfolojik yapısı ve ekojenite farkları hakkında ayrıntılı bilgi elde edildi. Yine idrar kesesi hem rektal prob ile hem de konveks prob ile muayene edildi. Bu çalışmada; sağlıklı Akkaraman koyunlarının böbrek ve idrar kesesinin ultrasonografik görünümleri ve anatomik ölçümleri elde edildi. Bu bulguların koyunlarda böbrek ve idrar kesesi hastalıklarının tanısında yararlı olacağı düşüncesindeyiz.
Keywords: Koyun; ultrason; teşhis; koyun hastalıkları; böbrekler; idrar kesesi