İmplantasyon Uygulamaları İçin Toz Metalurjisi ile Üretilen Ti-16Nb-4Sn Alaşımının Mikroyapı ve Biyouyumluluk Özelliklerinin İncelenmesi - Cakmak, Omer; Kaya, Mehmet; Annaç, Ebru; Köm, Mustafa (My University, 2022)
Bu çalışmada, Ti-16Nb-4Sn alaşımları az gözenekli ve çok gözenekli olarak geleneksel toz metalürjisi yöntemi ile üretildi. Sinterlenen numunelerin faz analizleri ve mikroyapılarında meydana gelen değişimler; XRD, optik mikroskop, SEM-EDS teknikleri kullanılarak incelendi. XRD analiz sonuçlarında yapının ? ve ? fazlarından oluştuğu tespit edildi. SEM-EDS incelemeleri sonucunda yapının, ? fazın ait koyu gri ve ? fazına ait açık gri olmak üzere iki tür morfolojiden oluştuğu tespit edildi. Gözenek oranı azaldıkça daha homojen bir yapının oluştuğu görüldü. Numunelerin gözenek oranının artması ile basma dayanımlarının azaldığı görülmektedir. Çok gözenekli numunelerin in vivo ortamda biyouyumluluk özellikleri incelendiğinde implantasyon bölgesinde toksik ve alerjik etkileşimin olmadığı görülmekte ve böylece numunelerin biyouyumluluk açısında ideal bir implant malzemesi olarak kullanılabileceği öngörülmektedir.
Keywords: TiNbSn Alaşımları; Mikroyapı; Gözenekli Biyomalzemeler