RATLARDA METOTREKSATIN OLUŞTURDUĞU LİPİD PEROKSİDASYON, OKSİDATİF STRES VE SPERM KALİTESİNDEKİ DEĞİŞİKLİKLER ÜZERİNE KİSSPEPTİNİN ETKİSİ - GÜVENÇ, MEHMET (Fırat Üniveristesi, 2015)
Bu çalışma ratlara methotreksat (MTX) uygulamasının oksidatif stres, antioksidan sistem ve spermatogenez üzerine olan etkileri ve bu etkilere Kisspeptin-10 uygulamasının meydana getirdiği değişiklikleri araştırmak amacıyla yapılmıştır. Bu amaçla 48 wistar albino rat Kontrol Grubu kontrol (n:6, serum fizyolojik), 2. Grup MTX (n:10, i.p MTX 20 mg/kg tek doz), 3. Grup (n:6, i.p Kisspeptin-10, 50 nmol/kg, 5gün/doz), 4. Grup (n:6, Kisspeptin-10, 50 nmol/kg 10gün/doz), 5. Grup (n:10, MTX 20 mg/kg tek doz + Kisspeptin-10, 50 nmol/kg 5 gün/doz), 6. Grup (n:10, MTX 20 mg/kg tek doz + Kisspeptin-10, 50 nmol/kg 10 gün/doz) gruplarına ayrılmıştır. Uygulama yapılan gruplarda plazma ve testis dokusu MDA, GSH, GSH.Px ve Katalaz aktivitesi düzeylerine, spermatolojik parametrelere ve serum testesteron seviyelerine bakıldı. 13. gün sonunda testis dokusunda MTX uygulaması ile artan MDA düzeyi (p<0.05) 5. ve 6. gruplarda Kisspeptin uygulanması ile anlamlı bir azalma göstermiştir (p<0.05). Testis dokusu ve plazma GSH düzeyleri ise tedavi grupları olan 5. Ve 6. Gruplarda anlmalı bir artış göstermiştir. Testis dokusu GSH .px düzeyleri MTX uygulaması ile azalma gösterirken (p<0.05), 6. Grupta Kisspeptin uygulaması ile artış gösterdiği belirlenmiştir (p<0.05). Katalaz düzeylerinde ise plazma ve testis dokularında önemli farklılık görülememiştir. Serum testesteron düzeyleri MTX uygulaması ile önemli bir azalma göstermiş (p<0.001), meydana gelen bu azalma tedavi grubunda 10 günlük kisspeptin uygulaması ile normal seviyesine gelmiştir (p<0.001). Spermatolojik parametrelerde MTX uygulaması ile azalma gösteren motilite (p<0.001) ve artan anormal spermatozoon oranları (p<0.05) tedavi grupları olan 5. ve 6. Gruplarda ise düzelme görülmüş, motilitede artış (p<0.001), anormal spermatozoon sayısında ise azalma (p<0.05) tespit edilmiştir. Bu çalışma sonucunda MTX uygulaması ile olumsuz etkilenen üreme sisteminin kısa ve uzun süreli Kisspeptin-10 uygulaması ile bu olumsuz etkilerin ortadan kaldırılmasına yardımcı olabileceği görüşüne varılmıştır.

The purpose of this study is to determine effects of metotrexate on oxidative stress, antioxidative system and spermatogenesis and changes caused by Kisspeptin-10 administration on these effects. For this purpose, total of 48 wistar albino rats are divided into groups as; group 1 control (n:6, saline), group II MTX (n:10, i.p MTX 20 mg/kg single dose), group III (n:6, i.p Kisspeptin-10, 50 nmol/kg, 5 days/dose), group IV (n:6, Kisspeptin-10, 50 nmol/kg, 10 days/dose), group V (n:10, MTX 20 mg/kg single dose + Kisspeptin-10, 50 nmol/kg 5 days/dose) and group VI (n:10, MTX 20 mg/kg single dose + Kisspeptin-10, 50 nmol/kg, 10 days/dose). Plasma and testicular tissue MDA, GSH, GSH.Px and activity of catalase levels, semen parameters and serum testesteron levels were measured in treated groups. At the end of the study, MDA levels that increased by MTX applications in testicular tissue (p<0.05) showed significant decrease in group V and group VI by Kisspeptin administration (p<0.05).The levels of GSH in the testicular tissue and plasma were significantly increased in group V and group VI. While testicular tissue GSH.Px levels decreased with MTX administration (p<0.05), while in group VI was increased by Kisspeptin adminstration(p<0.05). Serum testesteron levels showed a significant decrease with MTX administration (p<0.001) and it returned the normal levels with 10 day Kisspeptin administration in treatment group (p<0.001). In case of spermatological parameters with MTX administration, decreased motility (p<0.001), and increased rates of abnormal spermatozoon (p<0.05), an improvement was seen in treatment groups (group V and VI) with increased motility (p<0.001), and decreased abnormal spermatozoon counts (p<0.05). As a result of the study, it was concluded that adverse effects on reproductive system with MTX administration may be eliminated with short and long-term Kisspeptin-10 administration.
Effect of kisspeptin on methotrexate induced lipid peroxidation, oxidative stress and the changes in sperm quality in rats
Keywords: Fizyoloji; Veteriner Hekimliği