BESİN TAKVİYESİ UYGULANMIŞ RATLARDA SİYATİK SİNİR ÜZERİNE YERLEŞTİRİLEN BİYOSERAMİK ESASLI BİR KÖK KANAL DOLGU PATININ NÖROTOKSİSİTESİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ: HİSTOPATOLOJİK BİR ÇALIŞMA - YÜCEL, HAYDAR İRFAN (Fırat Üniveristesi, 2025)
Endodontik tedavilerde kök kanal dolgu materyallerinin biyouyumluluğu ve çevre dokular üzerindeki potansiyel etkileri, tedavi başarısı ve güvenliği açısından kritik öneme sahiptir. Biyoseramik esaslı kök kanal dolgu patları, yüksek biyouyumluluk ve düşük sitotoksisite özellikleriyle öne çıksa da, bu materyallerin sinir dokuları üzerindeki nörotoksik etkileri tam olarak anlaşılmamıştır. Bu çalışmanın amacı, biyoseramik esaslı bir kök kanal dolgu patı olan AH Plus® Bioceramic Sealer'ın nörotoksisite potansiyelini, kök hücre mobilizasyonunu destekleyen Stemregen® besin takviyesi ile birlikte değerlendirmektir. Çalışma, biyoseramik materyallerin periferik sinir dokusu üzerindeki olası toksik etkilerini azaltabilecek stratejilere yönelik yeni bilgiler sağlamayı hedeflemektedir. Çalışmada 48 adet yetişkin erkek Sprague Dawley rat kullanıldı. Denekler rastgele dört gruba ayrıldı: (1) kontrol grubu, (2) besin takviyesi grubu, (3) biyoseramik grubu ve (4) biyoseramik + besin takviyesi grubu. Ratların sağ siyatik sinirine cerrahi müdahale ile biyoseramik esaslı kök kanal dolgu patı uygulandı. Stemregen® besin takviyesi, 15 gün boyunca günlük olarak oral gavaj yöntemiyle verildi. Histopatolojik değerlendirmede, miyelin dejenerasyonu, akson dejenerasyonu, epinöryum dejenerasyonu, fibrozis, epinöryum ve perinöryum kalınlaşması, lenfosit infiltrasyonu, fibrosit yoğunluğu, vakuolizasyon ve ödem parametreleri incelendi. Çalışmadan elde edilen veriler istatistiksel analizlerle değerlendirildi. Biyoseramik ve biyoseramik + besin takviyesi gruplarında, diğer gruplara kıyasla miyelin, akson ve epinöryum dejenerasyonu, epinöryum kalınlaşması, fibrozis, epinöryum ve perinöryum kalınlaşması, lenfosit infiltrasyonu, fibrosit yoğunluğu, vakuolizasyon ve ödem gibi nörotoksisiteyi gösteren bulguların arttığı tespit edildi. Stemregen® takviyesi, bu nörotoksik etkileri kısmen azalttı ve belirtilen parametrelerde daha düşük düzeyler gözlendi. Stemregen® uygulamasının, biyoseramik esaslı kök kanal dolgu patlarının neden olduğu nörotoksik etkileri azaltma potansiyeline sahip olduğu belirlendi. Bu sonuç, kök hücre mobilizasyonunu destekleyen doğal bileşiklerin endodontik uygulamalarda sinir hasarını önleme ve iyileştirme açısından kullanılabilir olduğunu göstermektedir. Ancak, bu etkinin klinik uygulamalarda doğrulanabilmesi için daha kapsamlı yapılan uzun süreli araştırmalara ihtiyaç duyulmaktadır.

The biocompatibility of root canal filling materials and their potential effects on surrounding tissues in endodontic treatments are critical for treatment success and safety. Although bioceramic-based root canal sealers are distinguished by their high biocompatibility and low cytotoxicity, their neurotoxic effects on nerve tissues have not been fully understood. This study aims to evaluate the neurotoxicity potential of AH Plus® Bioceramic Sealer, a bioceramic-based root canal sealer, in combination with the Stemregen® nutritional supplement, which supports stem cell mobilization. The study seeks to provide new insights into strategies that could mitigate the potential toxic effects of bioceramic materials on peripheral nerve tissues. In the study, 48 adult male Sprague Dawley rats were used. The subjects were randomly divided into four groups: (1) control group, (2) nutritional supplement group, (3) bioceramic group, and (4) bioceramic + nutritional supplement group. Bioceramic-based root canal sealer was surgically applied to the right sciatic nerve of the rats. Stemregen® nutritional supplement was administered daily via oral gavage for 15 days. Histopathological evaluation was conducted to assess parameters such as myelin degeneration, axon degeneration, epineurium degeneration, fibrosis, thickening of the epineurium and perineurium, lymphocyte infiltration, fibrocyte density, vacuolization, and edema. Data obtained from the study were analyzed statistically. In the bioceramic and bioceramic + nutritional supplement groups, findings indicating neurotoxicity, such as myelin, axon, and epineurium degeneration; epineurium thickening; fibrosis; thickening of the epineurium and perineurium; lymphocyte infiltration; fibrocyte density; vacuolization; and edema, were significantly increased compared to the other groups. However, the Stemregen® supplement partially reduced these neurotoxic effects, showing lower levels in the specified parameters. The application of Stemregen® was found to have the potential to reduce the neurotoxic effects caused by bioceramic-based root canal sealers. This finding suggests that natural compounds supporting stem cell mobilization may be utilized to prevent and repair nerve damage in endodontic applications. However, more comprehensive and long-term studies are needed to confirm this effect in clinical settings.
Evaluation of the neurotoxicity of a bioceramic-based root canal filling paste placed on the sciatic nerve in nutritionally supplemented rats: a histopathologic study
Keywords: Diş Hekimliği