VERİ SIKIŞTIRMA TEKNİKLERİ - EKEN, YAVUZ (Fırat Üniveristesi, 2003)
Yüksek Lisans Tezi VERİ SIKIŞTIRMA TEKNİKLERİ Yavuz EKEN Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Elektrik Elektronik Mühendisliği Anabilim Dalı 2003, Sayfa : 60 Veri sıkıştırma teknikleri iletim bandı genişliğinin etkin bir şeklide kullanılması ve verilerin en az belleğe ihtiyaç duyacağı şekilde depolanması için geliştirilmiştir. Böylece iletim süresi ve bilgileri saklamak için gerekli donanımın en aza indirilmesi sağlanabilmektedir. Veri sıkıştırma tekniklerinin bir çok uygulama alanları vardır. Bunların içinde görüntü sıkıştırma önemi gittikçe artan bir uygulama alanıdır. Bu tezde uygulamada kullanılan görüntü sıkıştırma yöntemleri incelenerek görüntüler üzerindeki etkileri gösterilmiş ve yöntem karşılaştırmaları yapılmıştır. Run- Length Kodlama, Ayrık Fourier Dönüşümü, Ayrık Kosinüs Dönüşümü, Vektör Kuantalama, Hiyerarşik Vektör Kuantalama dalga dönüşümü teknikleri ile görüntüler sıkıştırılıp, farklı sinyal gürültü oranlarına, mutlak hata oranlarına ve sıkıştırma oranlarına göre karşılaştırılmıştır. Run-Length Kodlamanm düşük sıkıştırma oranlarında daha etkili, buna rağmen Vektör Kuantalama, Hiyerarşik Vektör Kuantalama ve Ayrık Kosinüs Dönüşümü metotlarının daha yüksek sıkıştırma oranlarında daha iyi sonuç verdiği görülmüştür. Yeni sıkıştırma yöntemleri olarak da önce Wavelet Dönüşümü, Vektör Kuantalama ve Hiyerarşik Vektör Kuantalama görüntüye uygulanmıştır. Ortaya çıkan bu melez sıkıştırma tekniklerinin sonucunda elde edilen resimlerin yüksek sıkıştırma oranlarında, diğer sıkıştırma tekniklerine göre orijinal resme daha yakın olduğu görülmüştür. IVAnahtar Kelimeler: Video Kodlama,Veri Sıkıştırma, Run - Length Kodlama Farksal Darbe Kod Modülasyonu, Ayrık Kosinüs Dönüşümü, Hiyerarşik Vektör Kuantalama, Fourier Dönüşümü, e: v
Data compression techniques
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği; Electrical and Electronics Engineering