ERKEN ÇOCUKLUK DÖNEMİ ÖĞRETMENLERİNİN DEPREM SONRASINDA ÇOCUKLARDA GÖZLEMLEDİKLERİ SORUNLARA İLİŞKİN GÖRÜŞLERİ - Uğraş, Hilal (My University, 2023)
Bu araştırma öğretmenlerin deprem sonrasında erken çocukluk dönemi çocuklarında görülen sorularla ilgili görüşlerini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu deprem bölgesinde görev yapan sınıf ve okul öncesi öğretmenleri oluşturmaktadır. Araştırma amaçlı örnekleme teknikleri kapsamında olan uygun örnekleme tekniği ile toplamda 42 öğretmen ile yürütülmüştür. Veriler, yarı yapılandırılmış görüşme formu ile araştırmacı tarafından yüz yüze toplanmıştır. Verilerin analizi içerik analizi yöntemi ile yapılmıştır. Öğretmenlerin görüşleri doğrultusunda elde edilen verilerin analizleri sonucunda fiziksel ve ruhsal sağlık sorunları adı altında iki ana kategori oluşturulmuştur. Fiziksel sağlık sorunları kategorisinde, öğrencilerde yaralanmalar, enfeksiyon hastalıkları ve psikomatik hastalıklar şeklinde kodlar tanımlanmıştır. Ruhsal sağlık sorunları kategorisinde ise öğrencilerde travma sonrası stres ve kaygı, kayıp ve yas ve öğrenme sorunları kodları belirlenmiştir. Elde edilen bulgulara göre, deprem sonrasında bu oluşan sorunların çözümü için çocuklara destek programlarının koordineli bir şekilde uygulanması gerektiği önerilerinde bulunulmuştur.
Keywords: Erken Çocukluk Dönemi; Deprem; Sınıf Öğretmeni; Okul Öncesi Öğretmeni; Deprem Sonrası Çocuklar