KARAKAYA BARAJ GÖLÜNDE YAŞAYAN CAPOETA TRUTTA (HECKEL, 1843)'NIN SERUMUNDA TESTOSTERON, ESTRADİOL VE KOLESTEROL MİKTARLARININ MEVSİMSEL DEĞİŞİMİ - EROĞLU, MÜCAHİT (Fırat Üniveristesi, 2011)
Bu çalışmada, Mart 2008 ? Şubat 2009 tarihleri arasında Karakaya Baraj Gölü'nde Capoeta trutta populasyonuna ait 180 adet erkek bireylerde serum testosteron ve kolesterol'ün, 180 adet dişi bireylerde ise serum estradiol ve kolesterol'ün mevsimsel değişimi araştırılmıştır.C. trutta populasyonunun II ? XII yaş grubu arasında dağılım gösterdiği tespit edilmiştir. Populasyonun üreme döneminin mayıs-haziran ayları olduğu belirlenmekle birlikte, temmuz ayında da bazı bireylerin yumurta ve spermlerini bıraktıkları saptanmıştır.C. trutta populasyonunun erkek bireylerinde testosteron miktarlarının 20,20 ng/dl ? 1423,00 ng/dl arasında, kolesterol miktarlarının ise 112,62 mg/dl ? 937,91 mg/dl arasında değiştiği tespit edilmiştir. Dişi bireylerdeki estradiol miktarlarının 20,10 pg/ml ? 3855 pg/ml arasında, kolesterol miktarlarının ise 83,67 mg/dl ? 984,71 mg/dl arasında değiştiği tespit edilmiştir.En düşük testosteron miktarı 20,20 ng/dl ile ağustos ayında III. yaş grubunda ve eylül ayında IV. yaş grubunda iki bireyde tespit edilirken, en yüksek testosteron miktarı ise 1423 ng/dl ile mayıs ayında ve VI. yaş grubuna ait bir örnekte tespit edilmiştir. Erkeklerde en düşük kolesterol miktarı 112,62 mg/dl ile kasım ayında ve VII. yaş grubuna ait bir örnekte tespit edilirken, en yüksek kolesterol miktarı ise 937,91 mg/dl ile nisan ayında ve V. yaş grubuna ait bir örnekte tespit edilmiştir.En düşük estradiol miktarı 20,10 pg/ml ile şubat ayında ve II. yaş grubuna ait bir örnekte tespit edilirken, en yüksek estradiol miktarı ise 3855 pg/ml ile mayıs ayında ve VII. yaş grubuna ait bir örnekte tespit edilmiştir. Dişilerde en düşük kolesterol miktarı 83,67 mg/dl ile mart ayında ve IV. yaş grubuna ait bir örnekte tespit edilirken, en yüksek kolesterol miktarı ise 984,71 mg/dl ile nisan ayında ve V. yaş grubuna ait bir örnekte tespit edilmiştir.Ayrıca, testosteron-kolesterol arasında pozitif yönde zayıf bir korelasyon (r= 0,24), estradiol-kolesterol arasında pozitif yönde çok zayıf bir korelasyon (r=0,13) ve testosteron-estradiol arasında pozitif yönde zayıf bir korelasyon (r=0,34) tespit edilmiştir.

This study is carried out between the March 2008 and February 2009 so as to search seasonal changes of serum testosterone and cholesterol of 180 male individuals and estradiol and cholesterol of 180 female individuals belonging to Capoeta trutta population in Karakaya Dam Lake. Ages of C. trutta population is reported to be between II and XII and the reproduction period of this population is determined to be between may and june, however it is observed that some leave spawn and sperm also in July.The amount of testosterone which belongs to male individuals of C. trutta population is reported to be changeable between 20.20 ng/dl and 1423 ng/dl and the amount of cholesterol is found to be 112.62 mg/dl ? 937.91 mg/dl. Amount of estradiol is determined to be between 20.10 pg/ml ? 3855 pg/ml and the amount of cholesterol is between 83.67 mg/dl ? 984.71 mg/dl for the female population.The lowest amount of testosterone is recorded as 20.20 ng/dl for two individuals one of which belongs to 3rd age group in august and the other is belongs to 4th age group in september. The highest amount of testosterone is recorded as 1423 ng/dl for an individual which belongs to 6th age group in may. The lowest amount of cholesterol for male is found to be 112.62 mg/dl in november for an individual which belongs to 7th age group. The highest amount of cholesterol for male is determined to be 937.91 mg/dl in april for an individual which belongs to 5th age group.The lowest amount of estradiol is determined to be 20.10 pg/ml in february for an individual which belongs to 2nd age group. The highest amount of estradiol is determined to be 3855 pg/ml in may for an individual which belongs to 7th age group. The lowest amount of cholesterol for female is found to be 83.67 mg/dl in march for an individual which belongs to 4th age group. The highest amount of cholesterol for female is determined to be 984.71 mg/dl in april for an individual which belongs to 5th age group.In addition, a possitive weak correlation between the testosteron-cholesterol (r = 0.24), a possitive very weak correlation between the estradiol-cholesterol (r = 0.13), weak correlation between the testosteron-estrasiol (r = 0.34) haven been determined.
Seasonal changes in serum testosterone, estradiol and cholesterol amounts of Capoeta trutta (Heckel, 1843) inhabiting in Karakaya dam lake
Keywords: Su Ürünleri