İLKOKUL, ORTAOKUL VE LİSE ÖĞRETMENLERİNİN ÖRGÜTSEL SİNİSİZM ALGILARININ İNCELENMESİ - Kahveci, Gökhan; Demirtaş, Zülfü (My University, 2015)
Bu araştırmanın amacı; ilkokul, ortaokul ve lise öğretmenlerinin Örgütsel Sinisizm algılarını belirlemektir. Araştırma tarama modelinde tasarlanmıştır. Araştırmanın örneklemini 2013-2014 eğitim öğretim yılında Rize ili merkez ve tüm ilçelerinde bulunan ilkokul, ortaokul ve liselerde görev yapmakta olan 2219 öğretmen oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak Kalağan'ın (2009) Türkçe'ye uyarladığı Örgütsel Sinisizm Ölçeği kullanılmıştır. Araştırmadan elde edilen verilerin analizinde t-Testi, Mann-Whitney U Testi, Tek Yönlü Varyans Analizi (ANOVA) ve Kruskal Wallis Testi kullanılmıştır. Araştırmada, öğretmenlerin Örgütsel Sinisizm algılarının düşük düzeyde olduğu görülmüştür. Örgütsel Sinisizm algılarının, Yaş, Medeni Durum, Mesleki Hizmet Süresi, Çalışılan Okuldaki Hizmet Süresi ve Okul Türü değişkenleri açısından anlamlı şekilde farklılaştığı; Cinsiyet değişkeni açısından ise benzerlik gösterdiği sonucuna ulaşılmıştır
Keywords: Eğitim; Eğitim Araştırmaları; Kamu Yönetimi