Persiste sağ umbilikal ven: İnsidans ve klinik önemi - Kavak, Ebru Celik; Kavak, Salih Burcin; Şanlı, Cengiz; Bulu, Gülay; Batmaz, İbrahim; Özden, Seren; Keser, Hasan Burak (My University, 2020)
Amaç: Persiste sa¤ umbilikal ven (PSUV) görülme s›kl›¤› ve efllikeden bulgular›n incelenmesi.Yöntem: Çal›flma Aral›k 2018 ile Aral›k 2019 tarihleri aras›nda F›-rat Üniversitesi Kad›n Hastal›klar› ve Do¤um Poliklini¤i’ne14–28. gebelik haftalar›nda gebelik muayenesi için baflvuran 1856hastan›n verilerinin retrospektif incelenmesi ile yap›ld›. Hastalar›nyafl, gebelik say›s›, abortus, parite ve vücut kitle indeksi gibi obstetrik özellikleri kay›t alt›na al›nd›. PSUV tan›s› için; portal veninmideye do¤ru anormal flekilde uzanmas› (kabaca paralel seyir yerine mideye do¤ru seyir), fetal safra kesesinin umbilikal venin medialinde yer almas› veya umbilikal venin sola de¤il, anormal olaraksa¤ portal vene ba¤lanmas›n›n izlenmesi ile tan› konuldu. PSUVtespit edilen olgularda, persiste sa¤ umbilikal venin izole veya di-¤er anomalilerle olan birlikteli¤i kay›t edildi. Bu olgularda di¤erultrasonografi bulgular› (minör belirteçler) da kay›t alt›na al›nd›.Bulgular: Çal›flman›n yap›ld›¤› tarihler aras›nda, gebelik muayenesi için 1856 gebe de¤erlendirildi. Befl olguda PSUV tan›s› konuldu.Buna göre PSUV görülme s›kl›¤› %0.27 olarak tespit edildi. Çal›flma popülasyonda PSUV insidans› 1/370 olarak bulundu. PSUV olgular›nda kromozom anomalisine rastlanmam›fl olup, bir olguda intrakardiyak ekojenik odak, bir olguda ekojen barsak, bir olguda k›sanazal kemik izlendi. Organ sistemleri de¤erlendirildi¤inde bir olguda renal kist saptand›. Bir olguda ise herhangi bir ek bulguya rastlanmad›.Sonuç: PSUV, fetal venöz sistem anomalileri içinde en s›k görülen formdur. Tespiti halinde efllik edebilecek anomaliler aç›s›ndandikkatli fetal muayene gerekir. ‹zole olmas› halinde kromozom incelemesini gerektirmez; normal anatominin bir varyant› olarak de-¤erlendirilmelidir
Keywords: Kadın Hastalıkları ve Doğum; Patoloji; Sağlık Bilimleri ve Hizmetleri