VERİ MADENCİLİĞİ KULLANARAK BİYOKİMYA VERİLERİNDEN HASTALIK TEŞHİSİ - DOĞAN, ŞENGÜL (Fırat Üniveristesi, 2007)
Elektronik değişimin yaşandığı günümüzde tıp, sanayi, eğitim gibi pek çok alanda verihacmi hızla artmaktadır. Bu veriler geniş veri havuzları oluşturmakta ve mevcut verilerdenamaçlanan verilere ulaşmak oldukça zorlaşmaktadır. Özelikle tıbbi veri tabanlarında verilerinanalizi, karar alma ve yönetim aşamalarında yeni bilgilerin keşfedilmesi ve bu bilgilerin etkilibir şekilde kullanılması işlemlerinin bilgisayar tarafından seri ve hızlı bir şekilde yaptırılmasıuzmanlara büyük kolaylık sağlamaktadır.Bu tez çalışmasında, Miyokard infarktüsü, Hiperlipidemi, Demir eksikliği anemisi veHipertiroidi-Hipotiroidi hastalıklarının teşhisinde kullanılacak bir karar destek sistemitasarlanmıştır. Karar destek sisteminde veri madenciliği tekniklerinden karar ağaçları yöntemikullanılmıştır. Sistemde belirlenen her bir hastalık için doktorların tanıda bulunurkenkullandıkları biyokimya verilerinden seçilen parametreler baz alınarak değerlendirmeyapılmıştır. Bu amaçla, delphi programlama dili kullanılarak bir paket program geliştirilmiştir.Sonuçta elde edilen veriler uzman bir doktorun verdiği kararla karşılaştırılmıştır.Anahtar kelimeler: Veri madenciliği, Örüntü tanıma, Uzman sistemler, Karar ağaçları, Karardestek sistemleri, Biyokimya parametreleri.VIII
An analyse of a deseases with biochemical data by using data mining
Keywords: Biyomühendislik