Prunus cerasifera cv. ''Pissardii Nigra''nın antioksidan ve antimikrobiyal aktivitesi - Kırbağ, Sevda; Göztok, Ferda (My University, 2016)
Bu çalışmada; Elazığ ilinde toplanan P. cerasifera cv. \"Pissardi Nigra\" ekstraktlarının antioksidan ve antimikrobiyal aktiviteleri araştırıldı. Bitki özlerinin DPPH serbest radikal temizleme aktivitesi, lipid peroksidasyon önleme etkinliği ve vitamin içerikleri ölçüldü. Eksraktların 25 µl konsantrasyondan itibaren serbest radikal temizleme etkisi gösterdiği ve bu etkinin doza bağımlı arttığı tespit edildi. In vitro ortamda FeCI2 grubunda lipid peroksidasyon düzeylerinin kontrol grubuna göre yüksek miktarlarda arttığı, meyve ekstraktı ve FeCI2 içeren gruplardaki lipid peroksidasyon seviyelerinin belirli oranlarda azaldığı görüldü. Ekstraktların en fazla E vitamini (50.60-57.32 ?g/g) ihtiva ettiği belirlendi. Ayrıca, meyve kısımlarından elde edilen özütlerin 13 bakteri (14-22 mm), 3 maya (14-18 mm) ve 2 dermofit fungus (16-18 mm) üzerine farklı düzeylerde antimikrobiyal etki gösterdikleri tespit edilmiştir.
Keywords: Biyoloji; Kimya; Tıbbi; Farmakoloji ve Eczacılık