KEÇECİZÂDE İZZET MOLLA'NIN DÎVÂN-I BAHÂR-I EFKÂR'INDA SOSYAL HAYATIN İZLERİ - KUL, GÜL NİHAL (Fırat Üniveristesi, 2019)
Keçecizâde İzzet Molla, XIX. yüzyılın başlarında yaşamış, döneme eserleriyle katkı sunmuş önemli bir şair, devlet adamıdır. Kaynaklarda Şeyh Gâlib'den sonra klasik Türk şiirinin son büyük temsilcisi olarak kabul edilen İzzet Molla, eski gücünü kaybetmiş klasik Türk şiirinin dış formuna bağlılığını sürdürmüş olsa da şiire kendine özgü farklılıklar ve yenilikler kazandırabilmiş velûd bir şairdir. Osmanlı Devleti'nin hem edebî hem siyasi arenada en buhranlı döneminde yaşayan şair, dönemin siyasi olaylarına ve sosyal yaşantısına kayıtsız kalamamış, özellikle en hacimli eseri olan Dîvân-ı Bahâr-ı Efkâr'da III. Selim ve II. Mahmud'un saltanat yıllarına tekabül eden süre içerisinde başta İstanbul olmak üzere İmparatorluk sınırları içinde ve dışında dönemin siyasi, askerî ve kültürel faaliyetlerine, mimarî, mali ve idari yapısına ait tüm detayları beyit beyit eserlerinde işleyerek tarih bilimine katkıda bulunmuştur. Anahtar Kelimeler: Keçecizâde İzzet Molla, XIX. Yüzyıl Klasik Türk Şiiri, Sosyal Hayat.

Keçecizâde İzzet Molla, lived in early years of XIXth century, contributed to the period with his work is an important poet and statesman. Even if İzzet Molla, accepted as the last great represantative of classical Turkish poetry after Şeyh Gâlib maintains his loyalty to the external form of classical Turkish poetry, he is an efficient poet able to bring unique differences and innovations to poetry. The poet, who lived in the most troubled period of the Ottoman States both literary and political, didn't remain reckless to the political events and social life of the period, he also contributed to the history science by examining all details about political, military and cultural activities and architectural, financial and govermental structure within and outside the imperial borders especially in İstanbul within the reign of III. Selim and II. Mahmud especially in his most comprehensive work Dîvân-ı Bahâr-ı Efkâr. Key Words: Keçecizâde İzzet Molla, Classical Turkish Poetry of XIX th Century, Social Life.
The traces of social Life in Keçecizâde İzzet Molla's Dîvân-ı Bahâr-ı Efkâr
Keywords: Türk Dili ve Edebiyatı