Neurobrucellosis: Case report - Kalkan, Ahmet; Bulut, Vedat; Bulut, Serpil; Berilgen, M. Said; Müngen, Bülent (My University, 2000)
Bu çalışmada, nörobruselloz tanısı konan bir 41 yaşındaki kadın olgu; ileri radyolojik incelemeler [Bilgisayarlı Tomografi (CT), Magnetik Rezonans Görüntüleme (MRI)] serum ve Beyin-Omurilik Sıvısı (BOS) adenosine deaminase (ADA) aktiviteleri ve sağaltıma yanıt yönünden kaynaklar ışığında tartışılarak sunuldu. Kesin tanı BOS'nda etkenin üretilmesi ile kondu. ADA enzim aktivitesi normal düzeyle kıyaslandığında hem serum hem de BOS'nda üç kat daha yüksek bulundu (serum ADA=31.25 U/ml, BOS ADA=13.75 U/ml). CT ve MRI'de; serebroserebellar kortikal atrofi, bazal meninkslerde kontrast artışı, T2-weighted imajda sol serebral pedinkülüsde yüksek yoğunluklu tetraventriküler minimal hidrosefali ve lezyon saptandı. Sonuç olarak, sağ kulakta işitme kaybı dışında, tüm klinik ve laboratuvar bulgular rifampin ve doksisiklin ile tadavi edilen olguda kayboldu. Nörobruselloz tanısında, CT ve MRI gibi ileri teknikler ve ADA gibi bazı testler yararlı olabilir.
Keywords: Tanı; ayırıcı; Manyetik rezonans görüntüleme; Tomografi; x-ışınlı bilgisayarlı; Bruselloz; Beyin omurilik sıvısı; Adenozin deaminaz; Merkezi sinir sistemi