TÜRKİYE İZCİLİK FEDERASYONU'NUN FAALİYETLERİNE KATILANLARIN BEKLENTİ VE MEMNUNİYET DÜZEYLERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ - COŞKUNER, ZEKİ (Fırat Üniveristesi, 2011)
İzcilik tüm dünyada büyük bir gençlik hareketi olarak yer alırken, Türkiye'de yeterince gençleri bünyesinde barındıran bir örgütlenme içerisinde olamamıştır. Türkiye'de izcilik faaliyetleri Milli Eğitim Bakanlığı ve Türkiye İzcilik Federasyonu çatısı altında yürütülmektedir.Bu araştırmanın amacı, Türkiye İzcilik Federasyonu'nun İzcilik Faaliyetlerine katılan izci ve izci liderlerinin izciliğe ilişkin beklenti ve memnuniyet düzeylerini belirlemektir. Araştırmanın evreni, TİF bünyesinde lisanslı bulunan 39 bin izciden izcilik kamplarına katılan yaklaşık 13 bin izci ve 2011 yılında izcilik federasyona izci liderliği vizesi yaptıran 154 izci lideridir. Araştırmanın örneklemi ise, TİF izcilik faaliyetlerine katılan 1675 izci ve 136 izci lideridir. Araştırmada kullanılan anketler araştırmacının yüksek lisans tezinde kullanılan, geçerliliği ve güvenirliği kabul edilmiş izci gençler ve izci liderlerinin beklenti ve memnuniyet düzeylerini belirleme anketleri kullanılmıştır. Anketlerde yer alan maddeler iki bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde, araştırmaya katılan izci gençlerin ve izci liderlerin demografik bilgilerini elde etmeye yönelik sorulara ikinci bölümde ise, İzcilik Kamplarının algılanma düzeyleri, kampların fiziki durumları, beklentiler, memnuniyet ve memnuniyetsizlik alt başlıklarından oluşan anketler uygulanmıştır. . İzci gençlerin ve İzci Liderlerinin niteliklerine ilişkin görüşlerini belirlemek için, değişkenler dikkate alınmadan, aritmetik ortalama, standart sapma, one way anova ve T-testi teknikleri kullanılmıştır. Veriler, izciler ve izci liderlerin kişisel özelliklerinin, cinsiyet, yaş, kamplara katılım sayısı ve mesleki kıdem değişkenine göre hesaplanmıştır. Uygulanan testlerin anlamlılık düzeyi 0.05 düzeyinde incelenmiştir.Araştırmanın sonuçlarına göre faaliyete katılan izciler, izciliği severek yaptıklarını ve izcilik faaliyetlerinin daha çok gence ulaşması gerektiğini, İzci liderleri ise, TİF ve MEB izcilik faaliyetlerinin tek çatı altında birleşmesi gerektiğini ve izci liderliğinin gönüllülük esasına göre olması gerektiğini, izciliğin gençlerin fiziksel ve ruhsal gelişimlerine olumlu katkılarının olduğu ifade etmişlerdir.Öneri olarak, Türkiye'deki İzcilik faaliyetleri, Uluslar arası izcilik kuruluşları tarafından resmi olarak tanınan TİF çatısı altında toplanmalıdır. Evrensel değerler dikkate alınarak, Milli ve Ahlaki duygular ile desteklenmiş eğitimlere ağırlık verilmeli görev alacak liderlerin bu yönde eğitimleri sağlanmalıdır.

When scouting was in its peak as worldwide youth movements, scouting could not establish its youth oriented organization in Turkey. Scouting activities are administered by two institutions in Turkey: National Education Ministry (NEM) and Turkish Scouting Federation (TIF).Purpose of this study is to find out What TIF scouts and scouting leaders expectations and satisfaction levels are. Currently, TIF has 39 thousands licensed scouts and 154 Scout leaders. 13 thousand scouts have attended TIF camps in 2011 under the supervision of 154 Scout leaders. Study is conducted with 1675 Scouts and 136 Scout leaders. Surveys used in the research are used in researcher?s graduation thesis and, its validness, accepted by its respected committee members.Survey has two sections. In first sections, questions about participants? demographic information are asked. In the second section, participant expectations, satisfaction levels, and questions regarding camps? physical conditions are asked. To find out scouts? and their leaders? opinions, arithmetic average, eviation, one way anova and T-test methods are utilized. Standard Data regarding scouts and scout leaders? personal information such as gender, age, how many times they have attended scouting camps and scout leaders; seniority are analyzed with 0.05 level of significance.According to research results, scouts and Scouting leaders state that they attend scouting activities for pleasure and like what they are doing. They also state that a wide spread campaign to outreach more people. Both groups also agree that scouting activities not only helps physical but also emotional growth of youth. Also, scouting leaders state that TIF and NEM should be combined under one umbrella organization.Suggestions are as follows, scouting activities should be under TIF, which is recognized by World National Scouting Institution. Secondly , scouting leaders should be educated and trained with the international norms to serve best to their respected nations.
Evaluation of the activities of participants of expectations and satisfaction levels of Scouting Federation of Turkey
Keywords: Spor