SİVİL HAVACILIKTA YENİ NESİL RADAR TEKNOLOJİLERİNİN İNCELENMESİ - CANBOLAT, TULGAY (Fırat Üniveristesi, 2019)
Radar sistemleri hem askeri alanda hem de sivil alanda çok önemli bir yere sahiptir. Hiçbir ülke, askeri ve sivil havacılık alanında radar kullanmadan güvenlik ve emniyetini sağlayamaz. Bu sebeple radar sistemleri sürekli olarak gelişmekte ve önemli aşamalar kaydetmektedir. Dünyanın en önemli havalimanlarından biri olarak gösterilen ve 2019 yılı içerisinde hizmete giren İstanbul Havalimanında aylık 35.000'in üzerinde uçuş yapılmaktadır. Uçuşlarda hava trafik kontrolörlerinin en büyük yardımcılarından birisi radar sistemleridir. En güvenli ulaşım şeklinin hava ulaşımı olduğu kabul edilirse bu sistemlerin önemi bir kat daha artmaktadır. Bu çalışmada, Ülkemizde kullanılan yeni nesil radar sistemleri incelenmiştir. Sistemlerin çalışma biçimleri, elde edilen sinyallerin işlenmesi ve hava trafik birimine iletilmesi ile ilgili yöntemler açıklanmıştır. Çalışmada özellikle Avrupa sivil havacılığı ile ilgili eğitimleri veren Eurocontrol Teşkilatına ait notlar, Türkiye'de bu konuda otorite olan DHMİ Genel Müdürlüğü'nün verdiği eğitim materyalleri kullanılmıştır. Anahtar Kelimeler: Radar, Sivil Havacılık, Birincil Gözetim Radarı, İkincil Gözetim Radarı, Yüzey Hareket Radarı, Kuş Radarı

Radar systems have a very important place in both military and civilian areas. No country can provide security and safety in the military and civil aviation field without using radar. For this reason, radar systems are constantly developing and making significant progress. Istanbul Airport, which has been designated as one of the most important airports in the world and opened in 2019, has more than 35,000 flights per month.One of the biggest assistants of air traffic controllers in flight is radar systems.If air transportation is accepted as the safest mode of transportation, the importance of these systems increases one more time.In this study, new generation radar systems used in our country are examined. Methods of operation of the systems, processing of the obtained signals and transmitting to the air traffic unit are explained. Eurocontrol notes that the Organization of trainings related to civil aviation in Europe, especially in the study, training materials given by the General Directorate of State Airports Authority, which has been used in this field in Turkey. Key Words: Radar, Civil Aviation, Primary Surveillance Radar, Secondary Surveillance Radar, Surface Motion Radar, Bird Radar
Investigation of new generation radar technologies in civil aviation
Keywords: Sivil Havacılık