DENEYSEL DİYABETİK RATLARDA RESVERATROLÜN BÖBREK DOKUSUNDA OAT-1,OAT-3, OKT-1,OKT-2 PROTEİNLERİNİN EKSPRESYONU ÜZERİNE ETKİSİ - ÖZDEMİR, OĞUZHAN (Fırat Üniveristesi, 2012)
Bitkisel ilaçlar hastalıklarla savaşmak ve vücut fonksiyonları iyileştirmek için bin yıldan fazla bir süredir kullanılmaktadır. Bu bitkisel ilaçlardaki mevcut polifenoller, genel sağlık iyileştirilmesi için ve belirli bazı patolojik durumlar için tedavi sağlayacak başlıca besin olarak kabul edilmektedir.Bu çalışmada; STZ ile diyabet oluşturulan ratlarda resveratrolün, böbrek dokusundaki OAT-1, OAT-3, OKT-1 ve OKT-2 proteinlerinin ekspresyonları, MDA düzeyleri, serum üre nitrojen ve kreatinin düzeyleri ve histolojik değişiklikleri üzerine olan etkileri araştırılmıştır. Bu amaçla, araştırmada 40 adet Wistar ratı (6-8 haftalık) dört gruba ayrıldı. (i) Standart diyetle beslenen grup, kontrol grubunu (K); (ii) Resveratrol (RES, günlük 20mg/kg i.p.) verilen grup, RES grubunu; (iii) Streptozotosin (tek doz STZ, 55 mg/kg i.p.) verilen grup, STZ grubunu; (iv) STZ (tek doz 55mg/kg i.p.) enjekte edildikten sonra; RES (RES, günlük 20mg/kg i.p.) verilen grup, STZ + RES grubunu oluşturdu. Araştırma 8 haftada sonuçlandırıldı.Bu araştırma, intraperitoneal STZ ile diyabetik nefropati oluşturulan ratlarda resveratrol uygulamasının böbreği iyileştirici ve koruyucu bir etki gösterdiğini bildirmektedir. Resveratrol verilen hayvanlarda serum üre ve kreatinin seviyeleri, böbrek hasarının STZ verilen gruba nispeten belirgin biçimde düştüğünü göstermektedir. Böbrek dokusunda MDA seviyesi STZ grubunda kontrol grubuna göre anlamlı olarak yüksek bulunmuştur. Resveratrolün intraperitoneal olarak verildiği deneysel diyabetik ratlarda, OAT-1, OAT-3, OKT-1, OKT-2 proteinlerinin ekspresyon düzeyleri belirgin bir şekilde artmıştır. Histopatolojik bulgular, resveratrol tedavisinin, STZ ile oluşturulan tübüler hasarı ve diyabet nedenli çoğu patolojik lezyonu hafiflettiğini ortaya çıkarmıştır.

Herbal medicines have been used for thousand years to fight diseases and improve body functions. Polyphenols available in these herbal drugs are considered as major nutrients responsible for improving general health and for providing cure for certain specific pathological conditions.In this study, STZ-induced diabetic rats with resveratrol, was reported on renal tissue OAT-1, OAT-3, OCT-1, and OCT-2 protein expression, MDA levels, serum urea nitrogen, creatinine levels and histologic changes. The male Wistar rats (n =40, 6-8 weeks old) were divided into four groups. (i) The group which received standart a standart diet was assigned as Control group (C); (ii) Resveratrol (RES 20 mg/kg i.p. body weight per day) treated group as (RES); (iii) Streptozotosin (single dose STZ, 55 mg / kg i.p. body weight) treated group as (STZ); (iv) After the injection of STZ (single dose STZ, 55 mg / kg i.p. body weight); resveratrol (RES 20 mg/kg i.p. body weight per day) treated group as (STZ / RES). The research finished in 8 weeks.In the animals that receive resveratrol the levels of serum urea and creatinine indicating reduced renal injury were significantly lower as compared to the STZ injected group. The present study demonstrates that the administration of resveratrol exerts a renal therapeutic and protective effect in a rat model of diabetic nephropathy STZ-provoked by a single intraperitoneal (i.p.) injection of STZ. The renal tissue MDA levels showed a significant increase in STZ-treated rats compared the control rats. OAT-1, OAT-3, OCT-1, and OCT-2 protein expression level were significantly up-regulated in rats treated with resveratrol. Histopathological findings showed that resveratrol treatment alleviated the STZ-induced tubular damage and most of the changes produced by STZ.
The effect of resveratrol on oat-1, oat-3, oct-1, oct-2 protein expression of kidney tissue in diabetes induced rats
Keywords: Biyoloji