ORHAN KEMAL'İN ROMANLARINDA YAPI VE İZLEK - ELİUZ, ÜLKÜ (Fırat Üniveristesi, 2004)
DOKTORA TEZİ ORHAN KEMAL'İN ROMANLARINDA YAPI VE İZLEK ÜLKÜ ELİUZ T.C. FIRAT ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ YENİ TÜRK EDEBİYATI ANABİLİM DALI 2004, SAYFA XII+388 Çalışmamızda 1914-1970 yılları arasında yaşamış olan Orhan Kemal'in edebi dünyaya çıkış serüvenini, 'küçük adam' simgesi merkezli çözümlemeye çalıştık. Çalışmamızı üç ana bölüm halinde düzenledik. Esas itibariyle "monografi" niteliği taşıyan birinci bölümde; Orhan Kemal'in yaşamı, edebi kişiliği, sanat/ edebiyat görüşleri ve eserlerinin değerlendirmesini yaptık. İkinci bölümde, Orhan Kemal'in roman türündeki 24 eserini, izleksel sınıflamayı esas alarak inceledik. Bu bölümde 'küçük adam'ın birey olma serüvenini keşfi/ oluşum aşaması; kendisiyle/ dünyayla yüzleşmesi; kendini tanımlama çabalan; tutunma çabalan/ direnişi; çözülüşü ve tükenişi/ ötekileşmesi alt başlıkları altında yapı ve izlek bakımından bilimsel ve estetik yönden tahlil ve tenkit ettik. Üçüncü bölümde, Orhan Kemal'in dili kullanma tarzım ve niyete bağlı olarak şekillenen üslubunu, sözcük düzeyinden metne dönüşüm süreci dahilinde örneklendirerek yorumladık. Çalışmaya, yaptığımız çözümlemeyi materyaller ile tamamlama gayesiyle Orhan Kemal ve alanla ilgili kapsamlı bir kaynakça ekledik. Anahtar Kelimeler: küçük adam, izlek, yapı, çözümleme

SUMMARY A DOCTORATE THESIS THE STRUCTURE AND THEME IN THE ORHAN KEMAL' S NOVELS ÜLKÜ ELİUZ FIRAT UNIVERSITY THE ENSTITUTE OF SOCIAL SCIENCES THE DEPARTMENT OF NEW TURKISH LITERATURE 2004, PAGE XH+388 In our studying, we tried to analyze the exit adventure in literary world of Orhan Kemal who had lived between 1914 and 1970, with 'small man's symboll center. We put in order our studying as three main part. In the first part where it carries monografi quality, we made the estimating of Orhan Kemal's life, his literary personality, his art and literature made of seeing and his works of art. In the second part, we examined Orhan Kemal's 24 work of art which is novel sort, taking basic themeticial classificiation. In this part, we analysised and criticismed from the point of view structure and theme from the science and estetic point, the adventure of 'small man's becoming individual/ the proces pace; his meeting face to face with his own/ the world; his self defining efforts; his clinging efforts/ his resistance; his being untied and his dying down/ being the other under the low headlines. İn the third part, we interpreted the manner of Orhan Kemal's language use and the manner which forms connecting the intention including returning the process from the word level to the passage, giving examples. We joined in the studying with aim of completing with material of analyzing which we had done as a comprehensive fontain concerning Orhan Kemal's and the part. Key Words: 'small man', theme, structure, analyz
The structere and theme in the Orhan Kemal's novels
Keywords: Türk Dili ve Edebiyatı; Turkish Language and Literature