VII. Yüzyılda Medine'de Sosyal ve dinî Yapılar - Çelikkol, Yaşar (My University, 2003)
Medine arazisinin büyük bir kısmı volkanik lavlarla kaplı olduğundan yerleşim, ekip biçmeye elverişsiz olan bu arazide kurulmuştur. Şehirde mimarinin temelini cahiliye döneminden kalan evler ve İslâmî dönemde yapılan mescitler oluşturmaktadır. İnşaat işlerinde Bizanslı ustalar kullanıldığından mimaride Bizans etkisi görülmektedir. Ancak ilk çağlarda şehre yerleşen Amâlika kabilesi, ev mimarisinde etkindir. Mescitlerin mimarisinde İslâm'ın temel felsefesi hakim olmakla birlikte Bizans etkisi de görülmektedir.
Keywords: Arkeoloji; Tarih; Din Bilimi