İKİ DÜNYA SAVAŞI ARASINDA GÜRCİSTAN: 1918-1939 - EKİCİ, YUNUS (Fırat Üniveristesi, 2012)
Gürcistan Cumhuriyeti, Sovyetler Birliği'nin güney ucunda Kafkas Dağları'nın batısında küçük bir ülkedir. Gürcü halkı, dünyanın en eski milletlerinden biri olup, çok eski ve hareketli bir tarihe sahiptir.Asya ve Avrupa arasındaki coğrafi durumu ve diğer faktörler sosyal, politik, ekonomik ve kültürel evrimine etki yapmıştır. Gürcistan'ın avantajlı durumu ve tabii zenginliği daima Rusya ve Türkiye dâhil bazı ülkelerin ihtirasını çekmiştir. Ülke, Roma, Bizans, Arap, Hazar, Selçuklu, Moğol, İran, Osmanlı ve Rus istilalarına uğramıştır.Gürcistan, sahip olduğu jeostratejik önem nedeniyle, gerek Kafkasya Bölgesi, gerekse Rusya ve Türkiye açısından hayati önem kazanmıştır. Özellikle, Kafkasya ve Orta Asya'ya açılan ulaşım ve ticaret yollarının merkezi konumundadır.Gürcistan açısından Türkiye; Rusya'nın nüfuzunu dengeleyebilecek bir komşu olmanın yanı sıra, hem Batı'ya açılan bir kapı, hem de gelişmesine katkı sağlayabilecek ekonomik bir güçtür.Burada daha çok 1917 Rus ihtilalinden sonra Kafkasya'da geçen olaylar özetlenecektir. Tarih boyunca yapılan bağımsızlık savaşları yüzünden yıpranan Gürcüler, XIX. yüzyılın başında Çarlık Rusyası'nın istilasına uğradılar. Yıllarca süren mücadeleler sonunda, demokratik bir cumhuriyet kurarak tarih sahnesinde yeniden göründüler. Gürcüler gibi diğer Kafkasya'lı milletlerden Azeriler ve Ermeniler için, bağımsızlıklarına kavuştukları 1918 yılının Mayıs ayı, özel bir anlam ve değer taşır.Çalışmanın amacı; Gürcistan'ın Bolşevik ihtilali sonrasında, Rusya, Osmanlı Devleti, İngiltere, Almanya ve Güney Kafkasya halklarının I. Dünya Savaşı'nda çakışan menfaatlerini, ortak siyasetlerinin, bu siyaset çerçevesinde diplomatik ve askeri faaliyetlerinin incelenerek, sonuçlarının analiz edilmesidir. Bu çerçevede I. Dünya Savaşı sonlarında Gürcistan'ın İtilaf ve İttifak devletleriyle Kafkasya siyaseti ele alınmıştır. Aynı zamanda Osmanlı Devleti'nin iç politikası, bu politikaya yön veren akımlar ve Osmanlı'yı Kafkasya'ya yönlendiren dış sebepler incelenmiştir. Ayrıca, savaşla birlikte Kafkasya siyasetinin başarılı olabilmesi için gerçekleştirilmiş faaliyetler de irdelenmiştir.Anahtar Kelimeler: Gürcüler, Kafkasya, Transkafkasya, Bolşevik İhtilali, Maverayı Kafkasya.

The Republic of Georgia is a small county in the South of the Soviet Union and in the west of Caucasian countries. Being one of the oldest nations in the world, Georgian people have a very lively history that dates back to ages.Its geographical location between Asia and Europe, and many other factors contributed to a lot its social, politic, economic and cultural revolution. The advantageous position and the national wealth of Georgia has attracted, throughout the history, some countries among which are Russia and Turkey. The country had been invaded by Romans, Byzantines, Arabs, Caspians, Seljuks, Mongolians, Iranians, Ottomans and Russians.Georgia is of vital importance both in terms of Caucasian region and in terms of Russia and Turkey due to its geo-strategic position. It is located in the middle of most transportation and commercial roads reaching to Caucasian and Middle Asian countries.For Georgia, Turkey is not only a neighbour that would balance the power of Russia, but also a gate to the West, and an economic power that would contribute in its development.Here in this study, we will focus more on the developments that occurred in Caucasia after the Russian Revolution in 1917. Georgians, who were exhausted after long years of independence wars, were invaded by the Carzdom at the beginning of the XIX. th century. After many years of struggles, they founded a democratic republic and reappeared on the scene of history. For this reason, May 1918, the date when the Georgians and the other Caucasian nations such as Azerbaijanis and Armenians, is of special meaning and value.The purpose of this research is to study the conflicting interests of Russia, the Ottoman Empire, England, Germany and the Southern Caucasia during the World War I, after the Bolshevik Revolution in Georgia, and to study these countries? common policies, and their diplomatic and military activities within the framework of these policies, and to analyze the consequences there of. In this context, in addition to Georgia?s Caucasian policy with the Entente and the Central Powers toward the end of World War-I, the internal policy of the Ottoman Empire along with the movements that shape this policy and the external reasons directing the Ottomans to Caucasia have also been evaluated. Finally, the activities aimed at making the Caucasian policy successful have been studied.Key Words: Georgians, Caucasia, Trans-Caucasia, Bolshevik Revolution, Discipline Caucasus.
Georgia between two World Wars: 1918-1939
Keywords: Tarih