Magnezyum lignosülfonat modifiyeli bitümün akış özelliklerinin ve aktivasyon enerjisinin araştırılması - Özdemir, Ahmet Münir; Yılmaz, Bahadır (Fırat University, 2023)
çevresel ve ekonomik faydalar elde edilmekte, atık malzemeler için bir kullanım alanı oluşturulmaktadır. Bu çalışmada, odundan kağıt üretimi sırasında açığa çıkan ve organik bir atık madde olan magnezyum lignosülfonat B50/70 bitüme ilave edilmiştir. Magnezyum lignosülfonat (MLS) ilave edilmiş bağlayıcılar üzerinde penetrasyon, yumuşama noktası, dönel ince film halinde yaşlandırma (RTFOT) ve dönel viskozimetre (RV) deneyleri uygulanmıştır. Yapılan deneyler sonucunda MLS ilavesinin bitümün kıvamını, yumuşama noktasını ve kısa süreli yaşlanma direncini arttırdığı, sıcaklık hassasiyetini düşürdüğü tespit edilmiştir. Ayrıca Arrhenius denklemi kullanılarak aktivasyon enerjisi değerleri belirlenmiş, akış özellikleri değerlendirilmiştir.

Recently, many studies have been carried out on the use of waste materials in bitumen modification. In this way, environmental and economic benefits are obtained and a field of use is created for waste materials. In this study, magnesium lignosulfonate (MLS), which is an organic waste material released during paper production from wood, was added to B50/70 bitumen. Penetration, softening point, rolling thin film oven test (RTFOT) and rotational viscometer (RV) tests were performed on modified binders. As a result of the experiments, it was determined that MLS increased the consistency, softening point and short-term aging resistance of the asphalt and decreased the temperature sensitivity. In addition, the activation energy values were determined using the Arrhenius equation and the flow properties were evaluated.
Investigation of flow properties and activation energy of magnesium lignosulfonate modified bitumen
Keywords: Civil Engineering; İnşaat Mühendisliği