MEVDÛDÎ'NİN DİN VE SİYASET ANLAYIŞI - ŞAHİN, GÜLŞEN (Fırat Üniveristesi, 2011)
Mevdûdî XX. asırda yaşamış çağdaş İslam akımlarının en önde gelen düşünürlerinden birisidir. Mevdûdî'nin yaşadığı dönemde Hint- Alt kıtası farklı dini ve siyasi düşüncelerin yapılandığı ekolleri içerisinde bulunduran bir yapı arz etmektedir. Biz bu çalışmamızda Mevdûdî'nin din ve siyaset anlayışını ortaya koyarken içinde bulunduğu ortamın dini, siyasi sosyal ve kültürel farklılıklarını da göz önüne alarak hareket etmeye çalıştık.Çalışmamızda Mevdûdî'nin din ve siyaset anlayışını ortaya koyabilmek için öncelikle onun din ve dine ait kavramları nasıl yorumladığını incelemeye çalıştık. Onun dinde geçen; İlah, Rab, İbadet, İman, Tevhit, Kur'an, Nübüvvet ve Vahiy kavramalarında din düşüncesini ortaya koymaya çalıştık. Yine bu bölümde onun tasavvuf anlayışı ve mezheplere bakışını inceledik.Mevdûdî'nin siyaset anlayışında ise öncelikle din ve siyaset anlayışını ortaya koymaya çalıştık. Daha sonra ise düşünce yapısını oluşturan İslami devlet, halifelik ve ideolojisinin ürünü olan Cemaat- İslami hakkında düşüncelerini inceledik. Ayrıca bu bölümde onun Batı medeniyeti ve kültürü hakkındaki düşüncelerine ve Mevdûdî'nin İslam dünyasına etkilerini ele alarak çalışmamızı tamamladık.Anahtar Kelimeler: Din, Siyaset, İslami devlet, Allah'ın halifesi, Cemaat-i İslami.

Mevdûdî is one of the leading thinkers of contemporary Islami movements which lived in the 20th century. During his lifetime, Indian sub-continent was in a such structure that contained the schools of different religious and political ideas. In this study, we tried to act considering the religious, political, social and cultural differences in his environment while exposing his understanding of religion and politics.In our study, in order to expose his understanding of religion and politics, first of all we tried to investigate how he interpreted the religion and religious concepts. We tried to put forward his idea of religion with the concepts of god, the lord, worship, faith, monotheism, the Koran, propethood and divine inspiration which are included in religion. Also in this part, we examined his understanding of mysticism and point of view about sects.In Mevdûdî?s understanding of politics, we tried to put forward primarily his understanding of religion and politics. Then we examined his ideas that form the structure of his thought about Islamic state, caliphate and Jamâ?at-ı Islâmî which is the product of his ideology. Also in this part, we completed our study dealing with his ideas about western civilization and culture and the effects of Mevdûdî on Islamic world.Key Words: religion, politics, Islamic state, the caliphate of God, Jamâ?at-ı Islâmî
Mevdûdî's understanding of religion and politics
Keywords: Din