PERLİT VE GENLEŞTİRİLMİŞ PERLİTİN YAPILARDA KULLANIMININ ENERJİ VERİMLİLİĞİ AÇISINDAN İNCELENMESİ - GÜL, KÜBRA PAŞAOĞLU (Fırat Üniveristesi, 2021)
Bu çalışmanın temel amacı, genleşmiş perlitin hafif betonun mekanik özellikleri ve ısıl iletkenliği üzerindeki etkileri hakkında daha fazla veri sağlamaktır. Deney programında, doğal agreganın kısmen genleşmiş perlit ile değiştirilmesiyle karışımlar hazırlanmış ve neticede taze haldeki hafif betonların birim ağırlıkları 800 ile 2300 kg/m3 arasında değişmektedir. Tüm karışımlarda su / çimento oranı sabit tutulmuştur. Karışımların basınç dayanımı, su emme ve kuruma oranları belirlendi. Örneklerin ısıl iletkenliği de belirlendi. Test sonuçları, perlit ve genleşmiş perlit içeriğinin artmasıyla basınç dayanımının azaldığını göstermektedir. Su emme ve kuruma oranı ise daha yüksek perlit içerikleriyle artmaktadır. Test sonuçları, ısıl iletkenliğin perlit kullanımıyla önemli ölçüde iyileştirildiğini göstermektedir.

The main objective of this study is to provide more data on the effects of expanded perlite on the mechanical properties and thermal conductivity of lightweight concrete. In the experimental program, mixtures were prepared by partially replacing natural aggregate by expanded perlite and as a result, unit weights of lightweight concretes in fresh state varied between 700 and 2000 kg/m3. Water to cement ratio was kept constant in all mixtures. Compressive strength, water absorption and drying ratio of the mixtures were determined. Thermal conductivity of the specimens was also obtained. Test results show that the compressive strength decreases with increasing in perlite and expanded perlite contents. Water absorption and drying ratio, however, increase with the higher perlite contents. The test results indicate that the thermal conductivity is substantially improved with the use of perlite.
Investigation of the use of perlite and expanded perlite in buildings from the perspective of energy efficiency
Keywords: Kimya Mühendisliği