Düzen ve Doğrusallık Parametrelerinin Yapı Sökümü Üzerine Bir Deneme - Yeşilorman, Mehtap (My University, 2017)
Kaos Teorisi ve Modern Hukuk Bilimi:Düzen ve Doğrusallık Parametrelerinin Yapı Sökümü Üzerine Bir DenemeK aos teorisi, dinamik sistemlerin düzensiz ve doğrusal olmayan davranışlarının analizinde önemli bir boşluğu dolduran yeni bir yaklaşım modelidir. Son zamanlarda teorinin fen bilimleri gibi sosyal bilimler için de oldukça kullanışlı bir teorik ve metodolojik çerçeve sunduğu fark edilmiştir. Buna istinaden, bu çalışma kaos teorisinin düzensizlik ve doğrusal olmama parametreleri bakımından modern hukuk bilimine olan katkılarının teorik bir analizini yapmayı amaçlamaktadır. Bu teorik incelemenin bir neticesi olarak kaos teorisinin modern paradigmanın düzenden yana, doğrusal ve determinist karakterine alternatif olabilecek postmodern paradigma kapsamında gelişen yeni bir teorik model olduğu saptanmıştır. Çalışmada aynı zamanda kaos teorisinin kelebek etkisi, çatallanma, entropi ve geri dönüşsüzlük gibi bazı temel prensiplerinin ne tür hukuksal sorunların incelenmesinde olası bir imkan olduğu analiz edilmiştir.
Keywords: Hukuk