LPG DÖNÜŞÜMÜ YAPILMIŞ BİR MOTORUN PERFORMANS VE YAĞLAMA YAĞI KİRLENMESİNİN DENEYSEL OLARAK ARAŞTIRILMASI - BANKUR, HANİFİ (Fırat Üniveristesi, 2002)
Bu çalışmada LPG'nin benzin motorlarında kullanılması, bu uygulama sırasında motor performansındaki değişmeler ile LPG kullanımının motor yağma etkisi deneysel olarak araştırılmıştır. Motor benzin ve LPG ile muhtelif devirlerde çalıştırılarak devir ve güç arasındaki ilişki karşılaştırmalı olarak incelenmiştir. Ayrıca farklı özellikteki motor yağlan değişik marka ve modeldeki taşıtlarda kullanılmıştır. Yakacak olarak benzin ve LPG kullanılan bu taşıtlarda aynı kullanma süresi aralıklarında yağ numunesi alınmış ve yağ kirlenmesi zamana bağlı olarak ayrı ayrı incelenmiştir kirlilik üzerindeki etkili olan parametreler araştırılmıştır. Sonuç olarak LPG kullanımında, benzine oranla motorda kayda değer bir güç azalması görülmemiştir. Ancak uygulamada gaz fazındaki yakıtın dolgu içindeki kapladığı hacim nedeni ile LPG kullanımı sonucu motor gücünde %5 mertebesinde bir azalma olduğu gözlenmiştir. Motor yağının viskozite, yoğunluk ve alevlenme noktalarındaki değişmeler, LPG ile çalışmada benzinli çalışmaya göre daha az olduğu görülmüştür. Yağ kirlenmesi ve bozulması üzerinde motordaki yanmanın önemli ölçüde etkili olduğu, LPG kullanılan motorlarda benzinli motorlara göre daha iyi bir yanma olduğu, buna bağlı olarak yağ kirlenme ve bozulma süresinin uzadığı sonucuna varılmıştır. Anahtar Kelimeler: Motor, LPG, benzin, performans, yağ, kirlilik
Experimental investigation of oil dirtiness and engine performance of a LPG transformed engine
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Makine Mühendisliği; Mechanical Engineering