CELAL GÜZELSES TÜRKÜLERİNİN MAKAMLARA GÖRE TASNİFİ - ERSOY, SERVET ZEKİ (Fırat Üniveristesi, 2017)
Tarih boyunca milletler duygularını, fikirlerini, acı ve mutluluklarını dile getirmek, insanlara seslerini duyurabilmek için birçok yola başvurmuşlardır. Bunlardan büyük bir kısmı edebi metinler, yazılı ve sözlü belgeler, türkü ve şarkılar oluşturmuştur. Geçmişi çok uzun yılara dayanan ve büyük bir yerleşim merkezi olan Diyarbakır'da ilimde, edebiyatta, sanatta ve musiki alanında yetişmiş önemli kişiler bulunmaktadır. Bu önemli kişilerden biri de çalışmada eserleri konu edinilen Celal Güzelses'dir. Güzelses'in bugünlere gelmesinde Diyarbakır halk türkülerinin yeri ayrıdır. Bu türküler Türk Musikisi'nin bütün özelliklerini bünyesinde toplamıştır. Bu çalışmanın amacı Celal Güzelses'in hayatı ve türkülerinin yapısal olarak incelenmesidir. Yöntem olarak türkülerin araştırılması, yakınları ile röpörtajlar ve hayatıyla ilgili dökümanlar incelenerek çalışma oluşturulmuştur. Çalışma iki bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde, Celal Güzelses'in hayatı hakkında bilgi verilmiştir. İkinci bölümde ise, Celal Güzelses'in eserleri, Türk Sanat Müziği Makamlarına göre tasnif edilerek incelenmiştir. Çalışmada türkülerin makamları, usûlleri ve melodik yapıları belirlenmiştir. Anahtar Kelimeler: Celal Güzelses, Hayat, Türkü, Makam, Usûl, Tasnif

Throughout history, nations try so many ways to tell their emotions, opinions, pains, and happiness. Most of these ways are literary texts, viral and written documents as well as türküs and songs are essential part of these. Person develope and maintain these essentials mostly in big cities. We can see this development, so many important faces who are well-educated in science, literature, art, and music in Diyarbakır which is very old and improved population centre. Celal Güzelses is one of these faces and we analyze his works. Celal Güzelses labour Diyarbakır folk türküs to come these days. The türküs consist of; unmetered folk songs, gazels, hoyrats, vocal dance tunes. These folk türküs include every characteristic of Turkish classical music in their structure. This works comprise of two parts. The first part gives imformation about Celal Güzelses's life and the second part about his own works are examined according to Turkish classical music makams. Key Words: Celal Güzelses, Life,Tune,Makam, Türkü, Rhythm, Classification.
Celal Güzelses of the türküs classification according makams
Keywords: Müzik