BUKET UZUNER`İN HİKAYE ROMANLARI ÜZERİNE BİR İNCELEME - KALELİ, BETÜL (Fırat Üniveristesi, 2005)
Yüksek Lisans TeziBuket Uzuner'in Roman ve Hikâyeleri Üzerine Bir İncelemeBetül KALELİFırat ÜniversitesiSosyal Bilimler EnstitüsüTürk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı2005, Sayfa:377+VIIBuket Uzuner çağdaş Türk yazarları içinde önemli bir yere sahiptir. Hikâye ve romanlarındamodern bir tarz yakalama çabasıyla pek çok yenilik yapmıştır. Feminist bir yazar olarakdeğerlendirilmesine rağmen eserlerinde her konuyu işlemiş ve farklı kurguların oluşumunusağlamıştır. Özellikle insanı algılama ve anlatma becerisi onun hikâye ve romanlarının kalıcı olmasınısağlamaktadır.Buket Uzuner, roman ve hikâyelerinde anlaşılır ve sade bir dil kullanmıştır. Olayları anlatmakiçin farklı tekniklere başvurması eserlerinin diline de yansımıştır. Zaman zaman mahallû söyleyişlerede yer vermesi dil ile birlikte sosyal ortamın da yansıtılmasını sağlamıştır.Eserlerinde yaptığı yenilikler onun özellikle gençler tarafından fazlaca beğenilmesine; kurgudayakaladığı canlılık edebiyat dünyasına yeni bir soluk getirmesine neden olmuştur.Anahtar Sözcükler: Buket Uzuner, kadın yazar, insan, anlatı, yaşam.

SUMMARYMaster ThesisA Study On Buket Uzuner?s Novels And TalesBetül KALELİUniversity of FıratThe Instute of Social SecienceAnd Postgraduate Study in Turkısh Public Literarure2005, Sayfa:377+VIIBuket Uzuner has an important place among the modern Turkısh writers. She has made a lotof novelties to establis a modern manner in her novels and tales. Although she is known as a feministwriter, she deals with all subjects in her works and supplies different fictions. Especially her skills ontelling and percieving human beings makes her novels and tales permanent.Buket Uzuner has used severe and comprehensible language in her novels and tales. Herapplying different techniques for telling events have refıected her work?s language. She some timesuses local pronounciation and this suppires to refıect social environment with language.The novelties the she make on her works cause a great admine among the youngs. Also thevigorous on fiction brings on a new pale in literature world.Key Words: Buket Uzuner, woman writer, human, telling, living.
A Study on Buket Uzuner`s novels and tales
Keywords: Türk Dili ve Edebiyatı