LAPAROSKOPİK SLEEVE GASTREKTOMİ UYGULANAN HASTALARDA PVI (PLETH VARİABİLİTY İNDEX) KONTROLLÜ HEDEFE YÖNELİK SIVI TEDAVİSİNİN ORGAN PERFÜZYONUNA ETKİSİNİN ARAŞTIRILMASI - ÖZDEMİR, MUSTAFA (Fırat Üniveristesi, 2018)
Bu çalışmada, laparoskopik sleeve gastrektomi uygulanan hastalarda PVI kontrollü hedefe yönelik sıvı tedaivisinin doku perfüzyonuna etkilerinin incelenmesi amaçlandı. Uygulanan sıvı tedavileri ve bu sıvı tedavilerinin doku perfüzyonuna etkisini değerlendirmek için plazma laktat düzeyleri retrospektif olarak değerlendirildi. Çalışmamızda PVI kontrollü hedefe yönelik sıvı tedavisi uygulanan grup Grup I olarak ve standart sıvı tedavisi uygulanan grup Grup II olarak belirlendi. Grup I'de sıvı tedavisi PVI oranı 14 olacak şekilde uygulanmıştı. Grup II'de sıvı tedavisi standart olarak 4-6 mL/kg/sa olacak şekilde uygulanmıştı. Her iki grupta da hipotansiyon (<65 mmHg) ya da kanama olması durumunda bolus kolloid uygulanmıştı. Her iki grupta arteriyel kan örnekleri cilt insizyonu, cerrahi boyunca her saat ve post-operatif 6, 12, 18, 24, 36, 48. saatlerde alınmıştı. Grup I'de intra-operatif 60. dakika (1,25±0,48-1,57±0,51) ve post-operatif 48. saatte (0,73±0,27-0,91±0,36) laktat düzeyleri anlamlı olarak daha düşük bulundu. Grup I'e uygulanan kristalloid hacmi ortalama 734,33±85,20 mL iken Grup II'ye uygulanan 1214,7±231,43 mL'dir ve bu fark anlamlı bulundu. Grup I'e uygulanan toplam sıvı hacmi 1242,667±283,073 mL iken Grup II'ye 1739;667±303,888 mL'dir ve bu fark anlamlı bulundu. Sonuç olarak çalışmamızda hedefe yönelik sıvı tedavisi uygulamasının doku perfüzyonunu iyileştirdiğini bununla birlikte, aynı operasyonu geçirecek hastalarda PVI ile hedefe yönelik sıvı tedavisi uygulamasının doku perfüzyonuna etkilerini inceleyecek daha ileri çalışmalara ihtiyaç olduğu kanaatine varıldı. Anahtar Kelimeler: Peri-operatif hedefe yönelik sıvı tedavisi, PVI, Bariyatrik cerrahi, Laktat
Investigation of the PVI (pleth variability index) controlled goal directed fluid therapy on tissue perfusion in patient undergoing sleeve gastrectomy
Keywords: Anestezi ve Reanimasyon