İntrasitoplazmik sperm injeksiyonu sikluslarında iptal nedenleri - Özkan, Zehra Sema; Ekinci, Mustafa; Timurkan, Hüseyin; Sapmaz, Ekrem (My University, 2014)
Amaç: Yardımcı üreme teknikleri (YÜT) ile tedaviye alınan çiftlerde tedavinin yarıda bırakılması nadir görülen bir durum değildir. Stimülasyonun yarıda bırakılması veya embriyo transferine gidilememesi birçok farklı nedene bağlı olabilir. Bu yazıda Tüp Bebek Ünitemizde iptale giden olgularımızın özelliklerini irdeledik. Gereç ve Yöntem: Hastanemiz Tüp Bebek Ünitesinde Mayıs 2010-Ekim 2012 tarihleri arasında tedaviye alınan 554 çiftin kontrollü overyan hiperstimülasyon-intrasitoplazmik sperm injeksiyonu (KOH-ICSI) tedavilerinin geriye dönük analizi yapıldı. Bulgular: KOH-ICSI siklusuna alınan 554 çiftin 71inde embriyo transferi yapılamadı. Bu 71 olgunun ortalama kadın yaşı, infertilite süresi ve daha önceki deneme sayıları sırasıyla 34.2± 6.1 yıl, 9.4±6.7 yıl ve 1.4±0.7 idi. Otuz bir olgu ile iptalin en sık sebebi testiküler sperm ekstraksiyonunda (TESE) sperm bulunamaması idi. Ardından 17 total fertilizasyon başarısızlığı ve sekiz boş folikül sendromu olguları ikinci ve üçüncü en sık iptal nedenleri idi. Geriye kalan 15 olgunun iptal nedenlerini ise matür oosit yokluğu (n=6), folikül gelişiminin olmaması (n=2), fragmanlı embriyo (n=3), overyan hiperstimülasyon sendromu (n=1), prematür luteinizasyon (n=1), prenatal genetik tanıda sağlıklı embriyo olmaması (n=1) ve kemoterapi öncesi total embriyo dondurulması (n=1) olarak tespit ettik. Sonuç: ICSI sikluslarında en sık iptal nedeni TESEde sperm çıkmayan azoospermi olguları olarak görünmektedir.
Keywords: Kadın Hastalıkları ve Doğum; Genel ve Dahili Tıp; Patoloji