İŞİTME ENGELLİ ÖĞRENCİLERİN DKAB DERSİNDE DEĞER ÖĞRETİMİNE YÖNELİK ANİMASYON TASARIMI VE ÖĞRETMEN GÖRÜŞLERİ - YURTGEZEN, BEHİCE ELİF (Fırat Üniveristesi, 2025)
Bu araştırmada,, Özel Eğitim III. Kademe (9, 10, 11 ve 12. sınıf) Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi ders kitabında yer alan "vatanseverlik" ve "çalışkanlık" değerlerinin işitme engelli lise öğrencilere öğretilmesine yönelik 3 boyutlu animasyon hazırlanması amaçlanmıştır. Hazırlanan animasyona yönelik alanında uzman öğretmen görüşlerini belirlemek hedeflenmiştir. Araştırmada, nitel araştırma modeli ve durum çalışması yöntemi tercih edilmiştir. Araştırmaya işitme engelli öğrencilerin eğitiminde yer alan ve işaret dili bilen 11 öğretmen katılım sağlamıştır. Çalışma grubunda yer alan öğretmenlere nitel veri toplama aracı olan görüşme formu uygulanmıştır. Verilerin toplanma sürecinde çok yönlü ve derinlemesine bilgi elde edebilmek amacıyla yapılandırılmış görüşme metodu kullanılmıştır. Araştırmaya katılan öğretmenlerin hazırlanan 3 Boyutlu animasyonu izlemeleri ve animasyonu incelemeleri sağlanmıştır. Elde edilen veriler NVIVO 8 analiz programı ile çözümlemeye tabi tutulmuştur. Araştırmada, işitme engelli lise öğrencilerine "vatanseverlik" ve "çalışkanlık" değerlerinin öğretimine yönelik hazırlanan 3 boyutlu animasyon dair genel olarak öğretmenlerin olumlu görüş belirttiği sonucuna varılmıştır. Anahtar Kelimeler: Din Eğitimi, 3B animasyon, Değerler eğitimi, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, İşitme engelli, Özel eğitim

In this research, it was aimed to prepare a 3D animation to teach the values of "patriotism" and "diligence" included in the Special Education Level 3 (9, 10, 11 and 12 grade) Religious Culture and Moral Knowledge textbook to hearing impaired high school students. It is aimed to determine the opinions of expert teachers in the field regarding the prepared animation. In the research, qualitative research model and case study method were preferred. Eleven teachers who are involved in the education of hearing impaired students and know sign language participated in the study.The interview form, which is a qualitative data collection tool, was applied to the teachers in the study group. Teachers participating in the research were asked to watch and examine the prepared 3D animation. The data obtained were analyzed with the NVIVO 8 analysis program. In the study, it was concluded that teachers generally expressed positive opinions about the 3D animation prepared for teaching the values of "patriotism" and "hard work" to hearing-impaired high school students. Keywords: Religious Education, 3D animation, Values education, Religious Culture and Moral Knowledge, Hearing impaired, Special education
3D animation design and teachers' views on teaching values to hearing impaired students in Religious Culture and Moral Knowledge course
Keywords: Din; Eğitim ve Öğretim