Post-Televizyon Dönemi: Dijitalleşmenin Geleneksel Yayıncılık Üzerindeki Etkisi - Demir, Mustafa (My University, 2025)
Bu çalışma, televizyon yayıncılığının dijitalleşme sürecine adaptasyonunu, sektörel dönüşüm dinamikleri bağlamında incelemektedir. Televizyon ekosisteminin, değişen medya tüketim pratikleri ve dijital teknolojilerin etkisiyle nasıl yeniden yapılandığı ele alınarak, dönüşüm sürecinin kuramsal ve ampirik yönleri analiz edilmektedir. Çalışmada, televizyon yayıncılığı sektöründe karar alma süreçlerine yön veren üst düzey yöneticilerle gerçekleştirilen yarı yapılandırılmış mülakatlar yoluyla nitel veri toplanmış ve bu veriler içerik analizi yöntemiyle sistematik bir şekilde değerlendirmiştir. Elde edilen bulgular, geleneksel televizyon kanallarının dijital platformlarla rekabet edebilmesi için yeni iş modelleri geliştirmesi gerektiğini ortaya koymaktadır. Dijital içerik üretiminin artışı, reklam gelirlerindeki düşüş ve çoklu ekran kullanım alışkanlıklarının, geleneksel televizyonun sürdürülebilirliği açısından kritik unsurlar olduğu düşüncesine ulaşılmıştır. Çalışma, yapay zekâ tabanlı içerik öneri sistemleri, artırılmış gerçeklik uygulamaları ve büyük veri analitiği gibi teknolojilerin, televizyon yayıncılığının gelecekteki yönelimlerini belirlemede merkezi bir rol oynayacağını göstermektedir. Bulgular, televizyon ekosisteminin dönüşümünde medya şirketlerinin birleşmeleri (medya konsolidasyonu) ve çoklu platform kullanımı gibi stratejilerin belirleyici olduğunu göstermektedir. Bu nedenle, televizyon yayıncılığının dijital dönüşüme uyum sağlayabilmesi için hibrit yayın stratejileri geliştirmesi gerekmektedir. Geleneksel yayıncılık pratiklerinin dijital içerik üretimi ve sunumu ile birleştirilmesi, rekabet avantajı sağlamak için kaçınılmaz bir gereklilik olarak öne çıkmaktadır. Ayrıca, medya endüstrisinin veri odaklı programlama modelleri, algoritmik içerik yönetimi ve etkileşim temelli yayıncılık gibi yenilikçi yaklaşımlar doğrultusunda şekillenmesi gerektiği belirtilmektedir. Bu bağlamda çalışma, televizyon sektörünün dijital medya ekosistemine entegrasyon sürecine ilişkin kapsamlı bir değerlendirme sunarak literatüre katkı sağlamaktadır.
Keywords: Televizyon Yayıncılığı; Yapay Zekâ; Dijital Platformlar; Medya Ekosistemi