İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNİN KIRSAL ALANDAKİ ETKİSİ VE ALTERNATİF ARAYIŞLAR: SOSYOLOJİK BİR YAKLAŞIM - Kızmaz, Zahir (My University, 2021)
Bu araştırma, iklim değişikliğinin kırsal alandaki etkisine odaklanmaktadır. Bu temel konu ile ilintiliolarak araştırmada, kırsal yerleşim yerlerinde ikamet edenlerin iklim değişikliğine karşı tepkileriirdelenmektedir. Çalışma, Elazığ iline bağlı merkez köy muhtarlarına basit tesadüfü yöntemle uygulanan 60anket formundan elde edilen bulgularının değerlendirilmesine dayanmaktadır. Araştırmada, kırsal bölgelerdeiklim değişikliğinin tarım ve hayvancılık sektörü üzerinde ciddi olumsuzluklar yarattığı saptanmıştır. İklimdeğişikliğinin, tarım ve hayvancılık sektöründe yarattığı ciddi olumsuzluklar karşısında yerleşimcilerinalternatif yönelimler içerisine girmek yerine göç etme eğilimi içerisine girdikleri tespit edilmiştir. Bu nedenlekırsal bölgelerde ikamet eden bireylerin iklim değişikliğine karşı sergiledikleri tutumun ağırlıklı olarak “kaçışve teslimiyetçi” bir nitelik arz ettiği şeklinde tanımlamak mümkündür. Bu saptamadan hareketle kırsalbölgede iklim değişikliğinin olumsuz etkilerine/sonuçlarına yönelik olarak kapasite oluşturmak ve alternatifarayışlar konusunda farkındalık ve bilinç yaratmak için bazı çalışmaların yapılması gerekliğivurgulanmaktadır. Kırsal bölgelerde ikamet edenlere yönelik olarak özellikle su kullanımı, su yönetimi vealternatif ekonomik alanlarına yönelme konularında bilgilendirici programların geliştirilmesinin veuygulanmasının, girişimcilik alanlarında başarılı rol model uygulamalarının yaygınlaştırılmasının olumlusonuçlar ortaya koyacağı düşünülmektedir. Sonuç olarak iklim değişikliğinin yarattığı sorunlarla bağlantılıolarak kırsal bölgelerde azalan nüfusun önüne geçilmesinin ve göçlerin engellenmesinin, tarım vehayvancılık sektöründe alternatif yönelimlerle oluşturulacak yeniden kapasite oluşturma koşuluna önemliölçüde bağlı olacağını ileri sürmek mümkündür.
Keywords: Çevre Çalışmaları; Sosyoloji