Koç katımının kandaki malondialdehit ve bazı antioksidanlar üzerine etkileri - Erişir, Mine; Kandemir, Fatih Mehmet; Benzer, Fulya (My University, 2010)
Bu çalışmada koç katımı öncesi, esnası ve sonrasında 6 koçta (2 Sakız, 2 Akkaraman ve 2 Ost-friz) kan malondialdehit (MDA) ve glutatyon (GSH) düzeyleri ile glutatyon peroksidaz (GSH-Px) ve katalaz (CAT) aktivitelerinin incelenmesi amaçlandı. Koç katımından 15 gün önce, koç katımı sırasında ve koç katımından 15 gün sonra v. jugularis yoluyla kan örnekleri alınarak plazma MDA düzeyleri, eritrosit GSH düzeyleri, GSH-Px ve CAT aktiviteleri ölçüldü. Koç katımı öncesi, esnası ve sonrasında antioksidan parametrelerinde istatistiksel açıdan önemli fark bulunmadı. Bununla birlikte, koç katımı esnasında plazma MDA düzeyinde istatistiksel olarak önemli olmayan bir artış saptandı. Sonuç olarak, koç katımının kandaki MDA ve ölçülen antioksidan parametreleri üzerine anlamlı bir etkisinin olmadığı saptandı.
Keywords: Alyuvarlar; kan kimyası; enzim aktivitesi; glutatyon peroksidaz; antioksidanlar; glutatyon; koyun; koç; malondialdehit; katalaz; çiftleşme