GENÇLERDE AİDİYET DÜZEYİNİN AKADEMİK BAŞARIYA ETKİSİ: FIRAT ÜNİVERSİTESİ İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ ÖRNEĞİ - Yusufoğlu, Ömer Şükrü; Cerev, Gökçe (My University, 2019)
Gençler sosyalleşmeye ilk olarak aile kurumu içinde başlarlar. Gençlerin davranış, sosyalleşme ve çevreile etkileşiminin gelişmesinde aile önemli bir yere sahiptir. Aile ile gençlerin kurmuş olduğu iletişim akademikbaşarı düzeylerine de etki eden önemli bir faktördür. Bu çalışmada gençlerin akademik başarıları ile aile aidiyetdüzeyleri arasındaki ilişki incelenmiştir.Çalışmanın evren boyutunu Fırat Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi öğrencilerioluşturmaktadır. Çalışmada veri toplama yöntemi olarak nicel metotlar tercih edilmiş, veri toplama aracı olarakanket tekniği ve likert ölçeği kullanılmıştır. Araştırmada örneklem grubuna anket soruları ile birlikte Mavili,Kesen ve Daşbaş tarafından geliştirilen ‘’Aile Aidiyet Ölçeği’’ uygulanmıştır. Elde edilen veriler SPSS 21.0programına yüklenmiş verilere Betimleyici testler, T Testi, Tek Yönlü Anova Testi, Tukey Testi uygulanmıştır.Elde edilen veriler doğrultusunda gençlerin akademik başarıları ile aile aidiyet düzeyleri arasında ilişki olduğutespit edilmiştir. Çalışma sonucunda aile aidiyet düzeyi yüksek olan gençlerde akademik başarının yüksekolduğu tespit edilmiştir.
Keywords: Eğitim; Eğitim Araştırmaları; Davranış Bilimleri