KABIZLIK YAKINMASI OLAN OLGULARDA; KLİNİK BULGULARIN, ETİYOLOJİK NEDENLERİN VE İZLEM SONUÇLARININ DEĞERLENDİRİLMESİ - SARI, MEHMET YUSUF (Fırat Üniveristesi, 2011)
Kabızlık, çocukluk yaş grubunda sık görülen dışkılama bozukluğudur. Genel pediatri polikliniklerinin %3-5'ini, pediatrik gastroenteroloji kliniklerinin ise %25'e kadar yüksek bir oranını kabız hastaları oluşturur (1-6).Bu çalışmanın amacı: Kabızlık yakınması ile getirilen olgularda klinik bulguları, etiyolojik nedenleri, yakınmayı arrtıran nedenleri, kabızlığa yatkınlığı arttıran faktörleri, tedaviye yanıtı ve izlem sonuçlarını değerlendirmektir.Bu çalışma, Ocak 2006-Ağustos 2010 tarihleri arasında Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Çocuk Gastroenteroloji polikiliniğine kabızlık yakınması ile getirilen 192 olgu çalışmaya alındı.Çalışmaya dahil edilen olguların yaşı, cinsiyeti, gestasyonel yaşı, ilk mekonyum çıkış zamanı, kabızlık nedeni, büyüme gelişmesi, günlük dışkılama sayısı, dışkılama kıvamı,ek gıda alıp almadığı, aile öyküsü, ana yakınma, yakınmayı arttıran faktörler, almış oldukları tedaviler, izlem süreleri, izlem sonuçları, başvurudan önceki yakınma süreleri kaydedildi.Sonuç olarak; kabızlık yakınması ile getirilen olguların %56,8'i erkek %43,2'si kız idi. Olguların % 4,7`sinde organik, %95,3'ünde fonksiyonel kabızlık görülmüş olup, kabızlık yakınması en sık 37-72 ay grubunda görüldü.Bu olgularda en sık görülen yakınma karın ağrısı ve anal bölgede ağrı idi. Olguların %64,6'sında aile öyküsü vardı. Ortalama yakınma süresi 17.6 ay idi.Yakınmayı arttıran nedenler değerlendirildiğinde olgularda diyet ve fiziksel aktivite azlığı yakınmayı arttıran en önemli faktörler olduğu görüldü.Erken yaşlarda kabızlık şikayeti olan hastalarda yakınmanın tekrar oranı yüksek bulundu, ayrıca yaş ilerledikçe yakınmanın tekrar oranının azaldığı görüldü. 13-24 ay yaş grubunda yakınması tekrar edenlerin oranı daha yüksek görülmüş olup tedaviye en iyi yanıt 37-72 ay yaş grubunda görüldü.Anahtar Kelimeler: Çocuk, kabızlık, prognoz, medikal tedavi

Constipation is an often seen defecation problem in childhood cohorts. A high rate of constipation cases makes up the general pediatry polyclinics %3-5 and pediatric gastroenterology clinics %25 (1-6)The aim of this study is to evaluate clinical syptoms of cases with constipation complaint, etologic reasons, factors increasing the complaint, factors increasing the liability for constipation, response on treatments and monitoring results.This study started with 192 cases having constipation complaint being brought to Fırat University Medical Faculty Children' s Health and Disease Department of Child Gastroenterological Polyclinics between January 2006- August 2010.The age, gender, gestational age, the first meconium outflow time, constipation reason, growth-development, daily defecation number, defecation consistence, wether they took additioanl nutriment or not, family history, major complaint, factors increasing the complaint, treatments applied, monitoring periods, monitoring results, complaint periods before application have been recorded.As a result; % 56,8 of the cases with constipation complaint were boys, % 43,2 were girls. %4,7 of the cases had organic, %95,3 functional constipation and constipation complaint was most found in cases between 37-72 month. The most common complaint of this cases was pain in the stomach and the anal area. %64.6 of the cases had a family history. Average complaint period was 17.6 month.When the factors increasing the complaints were evaluated it was found that diet and physical activity rarity were the most important factors fors this cases.The repetition rate for patients with constipation problems in young age was found high, also it was found that the complaint repetition rate decreased with age. In the 13-24 age cohort the complaint repetition was found high end the best treatment response was seen in the 37-72 month age cohort.Key Words: Children, Constipation, Prognosis, Medical Treatment
Evaluation of clinical syptoms, etiological reasons and monitoring results of cases with constipation complaint
Keywords: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları