NİKELCE ZENGİN NİTİ ŞEKİL HATIRLAMALI ALAŞIMIN OKSİDASYON DAVRANIŞININ İNCELENMESİ - ERCAN, ERCAN (Fırat Üniveristesi, 2014)
Nikelce zengin NiTi alaşımının izotermal oksidasyon davranışı Termogravimetrik analiz (TGA) ve Diferansiyel Taramalı Kalorimetre (DSC) yöntemiyle araştırıldı. Alaşım, hava ve oksijen ortamında 1 saat süreyle 400-800?C arasındaki sıcaklıklarda oksitlenmeye bırakıldı. Oksidasyon davranışları X-ışını analizi (XRD) ile belirlendi. Hava ve oksijen ortamında 400?C üzerindeki sıcaklıklarda nikelce zengin NiTi alaşımı, farklı oksidasyon davranışı sergilediği görüldü. Alaşım 400-800?C sıcaklıklar arasında 1 saat süreyle izotermal olarak oksijen ve hava atmosferine maruz bırakıldı. Gravimetrik metot kullanılarak oksidasyon kinetikleri hesaplandı ve izotermal sıcaklık ile oksidasyon sabitlerinin önemli derecede arttığı gözlendi. Hava ve oksijen atmosferine maruz bırakılan nikelce zengin NiTi alaşımının oksidasyon reaksiyonlarının aktivasyon enerjileri sırasıyla 65,47 kJ/mol ve 111,64 kJ/mol olarak hesaplandı. Alaşımın dönüşüm sıcaklıklarının (Ms, Mf, As ve Af) arttığı ve 500?C üzerindeki sıcaklıklarda R fazının kaybolduğu DSC analizi ile görüldü. SEM-EDX ölçümleri ile oksit tabakalarının TiO ve TiO2 olduğu belirlendi. DSC'de görülen dönüşüm karakteristiklerinin içerdiği fazlar X-ışını analizi ile hava ortamı için belirlendi.

The isothermal oxidation behavior of Ni-45.16 % Ti (composition in atomic percent) alloy was investigated by thermo gravimetric analysis (TG), differential scanning calorimeter (DSC) and methods. The alloys were oxidated a hour between 400-800?C in air and oxygen atmosphere. The oxidation products were identified by X-ray diffraction (XRD). It was found that Ni rich NiTi alloy exhibits a different oxidation behavior at temperatures above 400 °C in air and oxygen atmosphere. The alloys were exposed to air and oxygen atmosphere isothermally, i.e., between 400-800 °C, for 1 h. A gravimetric method was used to determine the oxidation kinetics and it was seen that the oxidation constant increases significantly with isothermal temperature. According to air and oxygen atmosphere, the activation energy of oxidation reaction for NiTi was calculated and activation values were found 65.47kJ/mol and 111,64kJ/mol, respectively. DSC measurements the transformation temperature of alloy (Ms, Mf, As and Af) was increased and also R phase disappeared above 500 °C. The formal oxides were determined by means of SEM-EDX measurements and obtained oxides are TiO and TiO2 oxides. The transformation characteristics to including phases determined through XRD are compared with those obtained from DSC in air atmosphere.
Investigation of oxidation behavior at ni-rich niti shape memory alloy
Keywords: Fizik ve Fizik Mühendisliği