Makine Sıva Alçısının İnce Tabaka Infrared Kuruma Kinetiği, Karakteristiği ve Modellenmesi - Kalender, Mehmet (My University, 2017)
Bu çalışmada makine sıva alçısının kuruma davranışı ve modellenmesi incelenmiştir. Kuruma deneyleri bir infrared kurutucuda ve farklı kuruma sıcaklıklarında (50-70 °C) gerçekleştirilmiştir. Makine sıva alçısı örneklerinin fonksiyonel grupları FTIR analizleri ile belirlenmiş ve tipik alçı spektrumları elde edilmiştir. Makine sıva alçısının kuruma prosesinin düşük sıcaklıkta (50 °C) azalan hız periyodunda gerçekleştiği, yüksek sıcaklıklarda (60 ve 70 °C) ise başlangıç, sabit ve azalan hız periyotlarında meydana geldiği gözlenmiştir. Hesaplanan etkin difüzyon katsayısı değerleri 10-9 m2/s mertebelerindedir. Deneysel nem oranı değerleri literatürde var olan türetilmiş model eşitlikleri (Newton, modifiye Page ve Difüzyon) ile istatistiksel olarak kıyaslanmıştır. Sonuç olarak, makine sıva alçısının kuruma olayını en iyi temsil eden modelin türetilmiş Newton modellerinden biri olduğu bulunmuştur.
Keywords: Kimya; Uygulamalı; Fizikokimya