SYNTHESIS OF 4-(2,6-DI-TERT-BUTYL-4-METHYL PHENOXY) SUBSTITUTED PHTHALOCYANINE COMPLEXES AND INVESTIGATION OF ELECTROCHEMICAL AND THERMAL PROPERTIES - MANGURI, PESHANG KHDIR OMER (Fırat Üniveristesi, 2021)
Ftalosiyaninler, dört iminoisoindolin grubundan oluşan, delokalize olmuş 18-? elektrona sahip makrosiklik bileşiklerdir. Ftalosiyanin bileşikleri, elektronik yapıları, kararlılıkları, fiziksel ve kimyasal özellikleri sebebi ile birçok teknik alanda potansiyel uygulama alanlarına sahiptir. Butillenmiş hidroksi toluen, geniş uygulama alanına sahip olan tersiyer butil grubu taşıyan kresol türevleridir. Bu çalışmada, bütillenmiş hidroksi tolune (2,6-di-tert-butil-4-metilfenol) ve 4-nitroftalonitril bileşiklerinden 4-(2,6-di-tert-butil-4-metilfenoksi) ftalonitril bileşiği sentezlenmiştir. Daha sonra bütillenmiş hidroksi toluen grubu taşıyan ftalosiyanin kompleksleri (Li2Pc CoPc, NiPc, CuPc ve ZnPc) sentezlenmiştir. Sentezlenen bileşiklerin yapıları çeşitli spektroskopik teknikler, 1H NMR, 13C NMR, UV-Vis, FT-IR spektroskopisi ve element analizi metotları kullanılarak karakterize edilmiştir. Metalli ftalosiyanin komplekslerinin UV-Görünür bölge spektrumlarında, şiddetli absorpsiyona sahip Q bandı göstermiştir (CoPc 675, Li2Pc, 677, NiPc, 679, ZnPc ve son 723, CuPc). Ftalosiyanin komplekslerinin termal özellikleri, termogravimetrik (TGA) ve diferansiyel termal analiz (DTA) yöntemleri kullanılarak araştırılmıştır. Komplekslerin geniş bir sıcaklık aralığında kararlı olduğu, bozunmaya başlama sıcaklığının Li2Pc, ZnPc, CuPc, CoPc ve NiPc bileşikleri için sırasıyla 200, 230, 230, 250, ve 250 °C olduğu görülmüştür. Sentezlenmiş olan ftalosiyanin bileşiklerinin elektrokimyasal özellikler DMSO'da dönüşümlü voltametri (CV) ve kare dalga voltametri (SWV) yöntemleri ile kullanılarak yapılmıştır. Bütün metal ftalosiyanin komplekslerinin, ftalosiyanin halkasına ait yükseltgenme ve indirgeme potansiyellerine sahip olduğu görülmüştür. CoPc kompleksinde ise, ftalosiyanin halkası yükseltgenme ve indirgenme potansiyeli arasında merkez metal atomu kobalt'a ait ekstra yükseltgenme ve indirgenme potansiyelinin varlığı da tespit edilmiştir.

Phthalocyanines are macrocycle compounds with delocalized 18-? electron, consisting of four iminoisoindoline groups. These compounds have potential, applications in several technical areas owing to their electronic structures, stability, physical, and chemical properties. Butylated hydroxy toluene is one of the cresol derivatives substituted with tertiary butyl group which have wider range of applications. In this work, 4-(2,6-di-tert-butyl-4-methylphenoxy)phthalonitrile synthesised from butylated hydroxy tolune (2,6-di-tert-butyl-4-methylphenol) and 4-nitrophthalonitrile. Then phthalocyanine complexes substituted with butylated hydroxy toluene (Li2Pc CoPc, NiPc, CuPc, and ZnPc,) were synthesised. The structures of the synthetic compounds were analysed by various spectroscopic techniques, 1H NMR, 13C NMR, UV-Vis, FT-IR spectroscopy and elemental analysis. The UV-Visible absorption spectra of the metal phthalocyanine complexes showed an intense Q band which started from 669 nm for CoPc, 675 nm Li2Pc, 677 nm NiPc, 679 nm ZnPc, and last one 723 nm of CuPc. Thermal analysis was performed by thermogravimetric (TGA) and differential thermal analysis (DTA) method showed phthalocyanine complexes stable in wide range of temperature (weight lost start from 200, 230, 230, 250, and 250 °C) for (Li2Pc, ZnPc, CuPc, CoPc, and NiPc) respectively. Electrochemical properties were investigated in DMSO by cyclic voltammetry (CV) and square wave voltammetry (SWV). All the metal phthalocyanine complexes showed redox waves both in oxidation and reduction potentials belong to phthalocyanine ring. CoPc complexes have extra redox potential belong to central metal atom cobalt.
4- (2,6-di-tert-butil-4-metil fenoksi) sübstitüe ftalosiyanin kompkslerinin sentezi ile elektrokimyasal ve termal özelliklerinin araştırılması
Keywords: Kimya