TÜRKİYE'DE YETİŞEN BAZI ACHİLLEA L. TÜRLERİNİN KARYOLOJİK YÖNDEN ARAŞTIRILMASI - KIRILMAZ, FATMA (Fırat Üniveristesi, 2010)
Bu çalışmada, Türkiye genelinde yayılış gösteren Achillea L. cinsine ait 7 tür (A. santolinoides Lag. subsp. wilhelmsii (K. Koch.) Greuter, A. falcata L., A. magnifica Hub.-Mor., A. gypsicola Hub.-Mor., A. pannonica Scheelee, A. crithmifolia Waldst. and Kit., A. nobilis subsp neilreichii (A. Kern.) Formánek) karyolojik ve sitolojik bakımdan incelenmiştir. İncelenen türler Babounya ve Achillea seksiyonlarında yer almaktadır. İncelenen 7 türün kromozom çalışmaları için tohumlarından yararlanılmıştır. Çalışmaları sonucunda türlerin somatik kromozomlarının sayım ve ölçümleri yapılmıştır. Kromozom sayıları A. gypsicola' da 2n=36 ve diğer türlerde 2n=18 olarak bulunmuştur. Kromozomların median noktalı (M), median bölgeli (m) ve submedian (sm) sentromerli olduğu tespit edilmiştir.Anahtar Kelimeler: Achillea, Asteraceae, Kromozom sayısı, Sitotaksonomi, Karyotip

In this study, seven species belong to genus Achillea L. (A. santolinoides Lag. subsp. wilhelmsii (K. Koch.) Greuter, A. falcata L., A. magnifica Hub. - Mor., A. gypsicola Hub.-Mor., A. pannonica Scheelee, A. crithmifolia Waldst. and Kit., A. nobilis subsp neilreichii (A. Kern.) Formánek) in growing Turkey were investigated in point of karyologic and cytotaxonomic. Investigated species were placed in Babounya and Achillea sections. The seeds of Investigated seven species (A.santolinoides, A. falcata, A. magnifica, A. gypsicola, A. pannonica, A. crithmifolia, A. nobilis ) were used for chromosomes analysis. The countings and measurements of somatic chromosomes of this species were made. The chromosome numbers in A. gypsicola were found as 2n=36 and in other species 2n= 18. It was determined that the chromosomes had median point (M), median region (m), or submedian (sm) centromeres.Key Words: Achillea, Asteraceae, Chromosome numbers, Cytotaxonomy, Karyotype
Karyological invesgation on some Achillea L. species growing in Turkey
Keywords: Biyoloji