GİZLİ ISI ENERJİ DEPOLU DÜZLEMSEL BİR GÜNEŞ KOLLEKTÖRÜNÜN ISIL PERFORMANSININ DENEYSEL OLARAK ARAŞTIRILMASI - KOCA, AHMET (Fırat Üniveristesi, 2001)
YÜKSEK LİSANS TEZİ / GİZLİ ISI ENERJİ DEPOLU DÜZLEMSEL BİR GÜNEŞ KOLLEKTÖRÜNÜN ISIL PERFORMANSININ DENEYSEL OLARAK ARAŞTIRILMASI Ahmet KOCA Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Makine Eğitimi Anabilim Dalı 2001, Sayfa: 90 Bu çalışmada gizli ısı depolamalı düzlemsel bir güneş kollektörü tasarlanarak, deneysel ve analitik incelenmiştir. Kollektör sistemi, güneş enerjisini depolama aracı olarak Faz Değiştiren Madde (PCM)'i kullanmıştır. Bu tip bir sistem ile ısıl enerjinin toplanması ve depolanması tek bir birimde yapılmaktadır. Sistem; sabit katmanlı ısı transfer akışkanı (yağ) ve tuz- hidratlı FDM'yi (ısı transfer akışkanının yoğunluğu sıvı FDM'nin yoğunluğundan daha düşük) kapsayan ısıl izolasyonlu bir kaptan oluşmaktadır. Isı transfer akışkanının (İTA) içinden geçen borulu ısı değiştirgeci, enerjinin salıverme işlemi süresince (geceleri ve bulutlu günlerde) evsel kulanım için soğuk suyu ısıtmada kullanılır. Yansıtıcı malzemelerle bir yüzeyi kaplanmış iki hareketli kapak, gün boyunca güneş enerjisinin absorbsiyonunu artırmada ekstra olarak kullanılmaktadır. Deneysel ve analitik çalışmaların sonucunda; FDM ve ITA'daki sıcaklık profiline bağlı olarak FDM'de depolanan enerji ve kollektörün ısıl performansına bağlı olarak da FDM'deki katı/sıvı arafazının yeri zamanın fonksiyonu olarak verilmiştir. Yukarıda bahsedilen değişkenlere göre analitik veriler ile deneysel sonuçların bir uyum içerisinde oldukları görülmüştür. Anahtar Kelimeler: FDM, Düzlemsel Kollektör, Gizli Isı Depolama
The Experimentally investigation of thermal performance of flat-plate solar collector with latent heat storage
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Makine Mühendisliği; Mechanical Engineering