Mermer işlemeciliğnde atık suların çökeltme havuzları ile tasfiyesi ve atıkların değerlendirilmesi - Ünlü, Ayhan; Ürgüp, Mehmet Nuri (My University, 1996)
Bu çalışma ile Elazığ ve çevresindeki mermer işlemeciliğinde ortaya çıkan atiksuların çökelme karakteristikleri deneysel ve teorik olarak belirlenip, aüksuların tasfiyesinde kullanılacak çökeltme havuzlarının optimum boyutlandırılması amaçlanmıştır. Elde edilen sonuçlar küçük çaplı işletmelerde doğrudan kullanılabilecektir. Sakin çökelme deneyi, iki saatlik kompozit örnekler alınarak, 0,5- 2 saatlik bekleme zamanlarına göre sabit sıcaklıkta yapılmıştır. Bu çalışma sonucunda atıksuların çökeltilmesinde taneli çökelmenin söz konusu olduğu görülmüştür. Çökelme hızlanna ait frekans dağılımı eğrisinden faydalanarak türbülansın en az, akımın stabil, taban çökeltisi hareketi olmayan, çökelme verimi yüksek havuz boyutları araştınlmıştır. Aynca, havuz tabanındaki çökeltilerin standartlara uygun olarak beton içinde kullanılabilirliği deneysel olarak incelenmiştir.
Keywords: İnşaat Mühendisliği; İnşaat ve Yapı Teknolojisi