Hemşirelik öğrencilerinin pnömoniyi önlemeye ilişkin bilgi düzeyleri - Mankan, Talip; Cengiz, Deniz; Akgün, Duygu (My University, 2014)
Amaç: Bu araştırma hemşirelik öğrencilerinin pnömoniyi önlemeye ilişkin bilgi düzeylerinin belirlenmesi amacıyla tanımlayıcı olarak yapılmıştır. Gereç-Yöntem: Araştırmanın evrenini Malatya Sağlık Yüksekokulu’nda okuyan 3. ve 4. Sınıf öğrencilerinden 352 kişi oluşturmuştur. Araştırmada örneklem seçimine gidilmemiş araştırmaya katılmayı kabul eden öğrenciler araştırma kapsamına alınmıştır. Araştırmanın verileri Kasım -Aralık 2013 tarihleri arasında toplanmış ve 257 öğrenci ile araştırma tamamlanmıştır. Veri toplamada öğrencilerin tanıtıcı özellikleri ve pnömoniyi önlemeye yönelik 13 sorudan oluşan anket formu kullanılmıştır. Bulgular: Araştırmadan elde edilen verilere göre araştırmaya katılan öğrencilerin yaş ortalamasının 21.57±1.78 olduğu saptanmıştır. Öğrencilerin %32.7’sinin erkek, %67.3’ünün kadın olduğu, %68.9’unun 3. Sınıf öğrencisi, %31.1’inin 4. Sınıf öğrencisi olduğu belirlenmiştir. Araştırmadan elde edilen verilere göre öğrencilerin pnömoniyi önlemeye ilişkin bilgi puan ortalaması 46.35 olarak bulunmuştur. 3. Sınıf öğrenciler bilgi puan ortalaması 44.87, 4. Sınıf öğrencilerin bilgi puan ortalaması 49,62 olarak bulunmuştur. Öğrencilerin cinsiyet ve sınıflara göre bilgi puan ortalamaları arasındaki fark anlamlı bulunmamıştır (p>0.05). Sonuç: mAraştırmanın sonucunda hemşirelerin pnömoniyi önlemeye ilişkin bilgilerinin orta düzeyde olduğu belirlenmiştir.
Bildiri - Yayımlanmış
Keywords: Bilgi düzeyi; Pnömoni; Hemşirelik öğrencileri