KURUMSAL SOSYAL SORUMLULUK KAMPANYALARINDA KULLANILAN TEMEL STRATEJİLERİN YAZILI BASINDA TEMSİLİ: ELAZIĞ YEREL BASINI ÖRNEĞİ - BİŞKİN, BEYZA (Fırat Üniveristesi, 2025)
Kurumsal sosyal sorumluluk projeleri ve sürdürülebilirlik çalışmaları, şirketlerin topluma ve çevreye duyarlılığını göstermesi açısından büyük önem taşır. Bu projelerin basında yer alması, hem kamuoyunun bilinçlenmesini sağlar hem de markaların sosyal etkilerini artırarak daha geniş kitlelere ulaşmasına yardımcı olur. Medyada yer bulan başarılı projeler, diğer kurumlara da ilham kaynağı olabilir ve sürdürülebilir kalkınma hedeflerine katkıda bulunabilir. Bu nedenle şirketler, sosyal sorumluluk projelerini etkili bir iletişim stratejisiyle duyurarak, toplumsal faydayı artırabilir ve itibarlarını güçlendirebilir. Bu çalışmada, sosyal sorumluluk projelerinin Elazığ yerel basınında nasıl yer aldığı araştırılmıştır. Araştırma kapsamında, Basın İlan Kurumu'ndan ilan alan dört yerel gazetede yayımlanan sosyal sorumluluk projelerine dair haberler, içerik analizi yöntemiyle incelenmiştir. Analiz sürecinde haberler beş farklı kategoriye ayrılarak değerlendirilmiştir: kuruma göre sınıflandırma, logoya göre sınıflandırma, gazetelerde iç sayfa veya ilk sayfada yer alma durumu, sayfadaki konumun dört gazete özelinde karşılaştırılması ve sürdürülebilirlik boyutudur. Elde edilen veriler tablolaştırılarak araştırma soruları yanıtlanmış ve çalışma tamamlanmıştır. Araştırma sonuçlarına göre Elazığ yerel basınında en çok devlet kurumlarının yürüttüğü sosyal sorumluluk projelerinin yer aldığı tespit edilmiştir. Projelerin büyük çoğunluğu, sürdürülebilirliğin sosyal boyutuna odaklanmaktadır. İncelenen haberlerin genel olarak gazetelerin iç sayfalarında yer aldığı görülse de dört gazete özelinde yapılan değerlendirmede sayfa konumlarında farklılıklar gözlemlenmiştir. Logo kullanımına yönelik analizde ise vakıflar, dernekler, sivil toplum kuruluşları (STK) ve özel şirketlerin logoya daha fazla önem verdiği belirlenmiştir.

Corporate social responsibility projects and sustainability efforts are of great importance in terms of demonstrating companies' sensitivity to society and the environment. Media coverage of these projects both raises public awareness and helps brands reach wider audiences by increasing their social impact. Successful projects that receive media coverage can also inspire other organizations and contribute to sustainable development goals. Therefore, by publicizing social responsibility projects with an effective communication strategy, companies can increase social benefit and strengthen their reputation. This study investigates how social responsibility projects are covered in Elazığ local press. Within the scope of the study, news on social responsibility projects published in four local newspapers that receive advertisements from the Press Advertisement Agency were analyzed through content analysis. During the analysis process, the news were categorized into five different categories: classification according to the organization, classification according to the logo, the status of being on the front page or the inside page of the newspapers, the comparison of the position on the page specific to the four newspapers and the sustainability dimension. The data obtained were tabulated, the research questions were answered and the study was completed. According to the results of the research, it has been determined that social responsibility projects carried out by state institutions are mostly covered in Elazığ local press. The majority of the projects focus on the social dimension of sustainability. Although it was observed that the analyzed news items were generally placed on the inside pages of the newspapers, differences were observed in the page positions of the four newspapers. In the analysis on the use of logos, it was determined that foundations, associations, non-governmental organizations (NGOs) and private companies attach more importance to logos.
Representation of basic strategies used in corporate social responsibility campaigns in print media: The case of Elazığ local press
Keywords: İletişim Bilimleri