Sağlık Kuruluna Başvuran Nörolojik Tanılı Hastaların Demografik ve Klinik Verilerinin Retrospektif Değerlendirilmesi - Tasci, Irem; Bakır, Meryem; Algül, Fatma Ebru; Kurt, Osman (My University, 2022)
Amaç: Engellilik oluşturan nörolojik hastalıklar, pahalı tedavi\rmaliyetleri ve belirgin iş gücü kaybına neden olabilirler. Bu çalışmada,\rOcak-Aralık 2017 tarihleri arasında hastanemizin Engelli Sağlık Kuruluna\rbaşvuran nörolojik tanılı hastaların demografik ve klinik verilerini\rdeğerlendirmeyi amaçladık. Gereç ve Yöntem: Ocak-Aralık 2017\rtarihleri arasında hastanemizin Engelli Sağlık Kuruluna engelli raporu\riçin başvuran hastalar retrospektif olarak taranmış; yaş, cinsiyet, tanısı,\rbaşvuru nedeni ve özür oranı tespiti yapılmıştır. Bulgular: Çalışmaya\r1.870 nörolojik tanısı olan hasta dâhil edilmiştir. Kadın yaş ortalaması,\rerkeklerden anlamlı derecede yüksek tespit edilmiştir (p<0,001). En sık\rbaşvurunun, bakım hizmeti için olduğu gözlenmiştir. En sık başvuru\rtanısı demans tanısı ile olup, yaş ortalaması ve engellilik oranı en fazla\rdemansta tespit edilmiştir. Hem Parkinson hastalığında hem de demansta\rerkeklerin özürlülük oranı, kadınlarınkinden daha fazla bulunmuştur;\rfakat bu fark sadece demans tanısında istatistiksel açıdan\ranlamlı bulunmuştur. En genç yaş grubu ve en az engellilik oranları, serebral\rpalsi ve epilepsi grubunda izlenmiştir. Demans hastalarının\r1/3’ünde işitme kaybı olduğu tespit edilmiştir. Serebrovasküler hastalıklara\ren sık eşlik eden hastalık %30,5 sıklıkla hipertansiyon iken; en\raz eşlik eden hastalık %0,4 sıklıkla atriyal fibrilasyon olarak tespit\redildi. Sonuç: Bu ve benzeri çalışmalar, engelliğe neden olan hastalıkları\rbelirleyerek, ilgili hastalıkların profilaksi ile önlenmesine; hastaların\rrehabilitasyon çalışmaları ile topluma kazandırılmasına yol\rgösterici olacak ve toplumsal maliyeti azaltacaktır.
Keywords: Genel ve Dahili Tıp; Klinik Nöroloji; Nörolojik Bilimler; Sağlık Bilimleri ve Hizmetleri