Aspergillomalı Beş Olgunun Değerlendirilmesi: Olgu Sunumu - Balcı, Akın Eraslan; Çakmak, Muharrem; Aydın, Sıyamı; Polatoğlu, Suna (My University, 2019)
Pulmoner Aspergillozis, Aspergillus türlerinin oluşturduğu akciğer hastalığının genel adıdır. İnsanda en sık hastalık nedeni A. fumigatus'tur. Tedavidetemel belirleyici faktör hemoptizinin miktarıdır. Böyle hastalarda, antifungal tedaviler etkili değildir. Mortalite ve morbiditesi yüksektir. Bu nedenle,cerrahi tedavinin endikasyonları, yeri ve zamanlamasında dikkatli olmak gerekir. Bu çalışmada, özellikle hemoptizi şikayeti ile başvuran pulmoneraspergillomalı 5 olgunun sonuçlarını paylaşmayı amaçladık.
Keywords: Genel ve Dahili Tıp; Patoloji