YENİ MEDYA VE TELEVİZYON YAYINCILIĞI İLİŞKİSİ TEMELİNDE DÖNÜŞEN İZLEYİCİ PRATİKLERİ: POPÜLER DİZİLER ÜZERİNDEN BİR ANALİZ - ÖRTÜN, ÇİĞDEM (Fırat Üniveristesi, 2021)
Yeni medya teknolojileri, televizyon içeriklerinin izleyicilere sunum biçimlerini farklılaştırmıştır. Böylelikle izleyicilerin televizyon izleme pratiklerini dönüştürerek televizyon yayıncılığının yeniden yapılanmasında temel bir rol oynamaktadır. Yeni medya teknolojilerinin gelişimi ile televizyon yayıncılığında yaşanan yakınsama özellikle içeriklerin izleyicilere dağıtım biçimlerini dönüştürmüş, yayıncı kuruluşlar açısından yeni ortama uyum sağlamak izleyici oranlarını korumak ve sektöre hâkim olan rekabet ilişkilerinde ayakta kalabilmek adına giderek daha fazla önemsenen bir duruma dönüşmüştür. Televizyon yayıncılığı alanında yaşanan bu dönüşümün yansımaları son yıllarda Türkiye'de de belirgin bir biçimde ortaya çıkmaktadır. Televizyon yayıncılığının yeni medya teknolojileri temelinde dönüşümü, içeriklerin sunum biçiminin farklılaşması ve bu kapsamda yayıncı kuruluşların izleyicilerle kurdukları etkileşim biçimlerinin değişmesi sektör açısından yeni bir dönemin ve rekabet ilişkilerinin de başlangıcı olmuştur. Bu kapsamda, özellikle kullanıcıların/izleyicilerin televizyon izleme biçimlerinin bulunduğu ortamı aşarak zaman ve mekândan bağımsız hale gelmesine vurgu yapılan yeni bir yayıncılık anlayışı ön plana çıkarılmaktadır. Ayrıca, yeni medya teknolojilerinin dönüştürmüş olduğu izleyici pratikleri sayesinde, kullanıcılar/izleyicilerin aktif katılımcı konumuna gelmeleri ön plana çıkarılmaktadır. Bu vurgular temelinde izleyicilerle kurulan etkileşimin geliştirilmeye çalışıldığı yeni medya mecralarındaki faaliyetler daha temelde sektördeki rekabet ilişkileri açısından önemsenmektedir. Televizyon içerikleri yalnızca geleneksel yayın kanalları üzerinden değil aynı zamanda yayıncı kuruluşlarca oluşturulmuş olan kurumsal web siteleri, sosyal medya ve video paylaşım siteleri ya da medya kuruluşlarının kendilerinin geliştirmiş oldukları çevrimiçi video izleme platformları aracılığı ile kullanıcılara/izleyicilere sunulmaktadır. Bu çalışmada da temel olarak, yeni medya teknolojileri temelinde televizyon içeriklerinin sunum biçimlerinin nasıl dönüştüğü, bu dönüşümün izleyicilerle kurulan etkileşimi nasıl şekillendirdiğine ve bu gelişmelerin televizyon yayıncılığı açısından taşıdığı anlama odaklanılmaktadır. Bu bağlamda, altı geleneksel televizyon kanalı ve bu kanallarda yayınlanan altı popüler dizinin yeni medya mecraları aracılığıyla izleyicilere sunum ya da aktarım biçimleri analiz edilmiştir. İçerik analizi yöntemi kullanılarak seçilen kanalların ve dizilerinin yeni medya platformları üzerinden izleyiciyle kurdukları etkileşim biçimleri incelenmiştir. Sonuç olarak, geleneksel televizyon yayıncılarının kullanıcıların/izleyicilerin yeni medya teknolojileri üzerinden televizyon içeriklerine rahatlıkla ulaşabilmelerini sağlayacak faaliyetleri önemsedikleri görülmüştür. Yayıncı kuruluşların kurumsal web siteleri, sosyal medya ve video paylaşım siteleri ya da kendilerinin geliştirmiş oldukları çevrimiçi video izleme platformları aracılığı ile kullanıcılara/izleyicilere etkin bir biçimde ulaşma çabası içinde oldukları gözlemlenmiştir. İzleyicilere içerikler hakkında yorum yapma, paylaşımlarda bulunma, beklenti ve isteklerini iletme açısından daha geniş imkânlar sunan yeni medya mecralarının izleyicilerle kurulan etkileşimi arttırdığı görülmüştür.

New media technologies have differentiated the way television content is presented to the audience. Thus, it plays a fundamental role in the restructuring of television broadcasting by transforming the television viewing practices of the audience. The convergence in television broadcasting with the development of new media technologies has transformed the way the content is distributed to the audience, and it has become more and more important for broadcasters to adapt to the new environment in order to maintain their audience ratios and to survive in the competitive relations that dominate the sector. The reflections of this transformation experienced in the field of television broadcasting have also been evident in Turkey in recent years. The transformation of television broadcasting on the basis of new media technologies, the differentiation of the way the content is presented, and the change in the interaction styles of broadcasters with the audience in this context, marked the beginning of a new era and competitive relations for the sector. In this context, a new understanding of broadcasting, which emphasizes the fact that the way of watching television of the users/viewers, transcends the environment and becomes independent of time and space, is brought to the fore. In addition, thanks to the audience practices transformed by new media technologies, it is emphasized that users/viewers become active participants. On the basis of these emphases, the activities in the new media channels, where the interaction with the audience is tried to be developed, is more fundamentally caried in terms of competition relations in the sector. Television content is presented to users/viewers not only through traditional broadcast channels, but also through corporate websites created by broadcasters, social media and video sharing sites, or online video viewing platforms developed by media organizations themselves. This study mainly focuses on how the presentation forms of television content are transformed on the basis of new media technologies, how this transformation shapes the interaction with the audience and the meaning of these developments in terms of television broadcasting. In this context, six traditional television channels and six popular TV series broadcast on these channels are analyzed in terms of presentation or transmission to the audience through new media platforms. By using the content analysis method, the interaction forms of the selected channels and series with the audience through new media platforms were examined. As a result, it has been seen that traditional television broadcasters care about activities that will enable users / viewers to easily access television content through new media technologies. It has been observed that broadcasters are in an effort to reach users/viewers effectively through their corporate websites, social media and video sharing sites, or online video viewing platforms they have developed. It has been observed that new media channels, which offer wider opportunities to the audience in terms of commenting on the content, sharing, and communicating their expectations and wishes, increase the interaction with the audience.
Transforming audience practices based on the relationship of new media and television broadcast: An analysis on popular series
Keywords: Radyo-Televizyon; İletişim Bilimleri