YAĞDAN ZENGİN DİYETLE OLUŞTURULAN DENEYSEL NONALKOLİK STEATOHEPATİT TEDAVİSİNDE MELATONİNİN ROLÜ - KUZU, NALAN (Fırat Üniveristesi, 2008)
Bu çalışmada güçlü antioksidan ve antiinflamatuvar etkileri olan melatoninin deneysel modelde nonalkolik steatohepatit tedavisinde rolünü araştırmayı amaçladık.Çalışmada eşit sayıda 4 gruptan oluşan 40 adet erkek Sprague-Dawley ratlar kullanıldı. Birinci grup standart rat yemi ile beslendi. İkinci grup yağdan zengin diyet (YZD), Üçüncü grup YZD +Melatonin (6. haftadan itibaren, her gün 10 mg/kg, i.p ), Dördüncü grup YDZ+ Melatonin (6. haftadan itibaren, her gün 50 mg/kg, i.p ) ile beslendi. Çalışma 8. hafta sonunda sonlandırıldı ve ratlar dekapitasyonla öldürüldü. Ratlardan biyokimyasal ve histopatolojik inceleme için karaciğer örnekleri alındı. Serum biyokimya analizleri, plazma malondialdehyde (MDA), karaciğer doku MDA ve glutatyon düzeyleri çalışıldı. CYP2E1 ve ?-sMA ekspresyonunu göstermek için immunohistokimyasal boyama yapıldı. YZD ile beslenen ratların hepsinde NASH oluştu. Oksidatif stres, CYP 2E1 ve ?-sMA ekpresyonu, insulin direnci ve serum tumor necrosis factor ? (TNF??) düzeyleri steatohepatit gelişen ratlarda artmıştı. Melatonin serum alanin aminotransferaz düzeyleri ile birlikte karaciğerde steatozis ve inflamasyonu azalttı. CYP 2E1 ekspresyonu, karaciğer MDA düzeyi, insulin direnci ve serum TNF-? düzeyi melatonin alan gruplarda azaldı. Glutatyon düzeyleri melatoninle arttı. ?-sMA ekpresyonu yalnızca melatoninin 50 mg/kg dozunda azaldı.Melatonin deneysel steatohepatitte iyileştirici etkili görünmektedir. Melatoninin günde 50 mg/kg uygulanması, daha yararlı görünmektedir.

The aim of this study was to investigate to the therapeutic effect of administration of melatonin in the experimental nonalcoholic steatohepatitis model induced by high fat diet (HFD). Forty male Sprague-Dawley rats were divided into four equal groups randomly. First group received only standard rat diet (control group). Groups 2, 3 and 4 were given HFD ad libitum. After the six weeks, 10 mg/kg/day ve 50 mg/kg/day melatonin was administered intraperitoneally to the group 3 and 4 (respectively). After eight weeks all rats were killed. Serum biochemistry, tumor necrosis factor ? (TNF-?), plasma and liver tissue malondialdehyde (MDA), glutathione levels were analyzed. Histopathologically; steatosis, ballooning degeneration, inflammation and fibrosis were scored. Immunohistochemical staining was done for CYP2E1 and ?-sMA expression. All rat developed NASH feed by HFD. Oxidative stress, CYP 2E1 and ?- sMA expression, insulin resistance and serum TNF-? levels were increased in rats with steatohepatitis. Melatonin was effective in reducing hepatic steatosis and inflammation with lowering serum alanine aminotransferase. CYP 2E1 expression, liver MDA level, insulin resistance and serum TNF-? level were decreased by administration of melatonin. Glutathione levels were increased by administration of melatonin. ?-sMA expression were decreased only by administration of 50 mg/kg dose of melatonin.This study shows that melatonin was effective in the treatment of steatohepatitis. The administration of 50 mg/kg dose of melatonin seems to more beneficial.
Yağdan zengin diyetle oluşturulan deneysel nonalkolik steatohepatit tedavisinde melatoninin rolü
Keywords: Gastroenteroloji