SPOR BİLİMLERİ ALANINDAKİ AKADEMİSYENLERİN YAPAY ZEKA UYGULAMALARINA YÖNELİK ADAPTASYONLARI - Canpolat, Burak; Tan, Çetin; Canpolat, Büşra; Norman, Göktuğ (My University, 2025)
Bu çalışma, spor bilimleri alanındaki akademisyenlerin yapay zeka (YZ) uygulamalarına adaptasyon süreçlerini, bu teknolojilerin sunduğu fırsatları ve karşılaşılan zorlukları araştırmayı amaçlamaktadır. Araştırma, Türkiye'nin Doğu ve Güneydoğu bölgelerinde bulunan üniversitelerde görev yapan 22 akademisyenle gerçekleştirilmiş nitel bir çalışmadır. Veriler, yapılandırılmamış derinlemesine görüşmeler yoluyla toplanmış ve tematik analiz yöntemiyle değerlendirilmiştir. Bulgular, YZ’nin spor bilimlerinde performans optimizasyonu, sakatlık önleme, eğitim süreçlerinin kişiselleştirilmesi ve veri analizi gibi alanlarda önemli fırsatlar sunduğunu göstermektedir. Bununla birlikte, maliyet, teknik bilgi eksikliği, altyapı sorunları ve etik kaygılar, YZ’nin daha yaygın benimsenmesi önündeki temel engeller olarak tanımlanmıştır. Katılımcılar, YZ'nin eğitim müfredatlarına entegre edilmesi gerektiğini ancak bu sürecin kaynak eksikliği nedeniyle yavaş ilerlediğini belirtmiştir. Ayrıca, YZ’nin etik boyutlarına ilişkin endişeler ve insan faktörünün göz ardı edilmesi riski, önemli bir tartışma konusu olarak ortaya çıkmıştır. Araştırma, spor bilimleri alanında YZ'nin benimsenmesini kolaylaştırmak için akademik işbirliklerinin, altyapı yatırımlarının ve eğitim programlarının artırılmasını önermektedir. Ayrıca, YZ’nin etik ve sosyal boyutlarına yönelik standartların geliştirilmesi gerektiği vurgulanmıştır. Çalışma, YZ’nin spor bilimlerinde yenilikçi ve etkili uygulamalar sunma potansiyelini ortaya koyarken, bu teknolojilerin adaptasyonu için kapsamlı bir strateji geliştirilmesi gerektiğini önermektedir.
Keywords: Adaptasyon; Akademisyen; Spor Bilimleri; Yapay Zeka (YZ)