APELİNİN SIÇANLARDA İN VİTRO UTERUS KASILMALARI ÜZERİNDEKİ ETKİSİNİN ARAŞTIRILMASI - ERCAN, ZÜBEYDE (Fırat Üniveristesi, 2011)
Yeni bir hormon olan apelin mide, yağ dokusu, kalp gibi birçok organın yanısıra özellikle beyinde hipotalamustan sekrete edilmektedir. Endokrin sistem, kardiyovasküler sistem ve metabolik işlevler gibi birçok vücut fonksiyonunda olası etkileri henüz araştırılma aşamasında olan apelin için, üreme sistemi de önemli bir hedef bölgedir. Bu çalışmada apelinin uterus kontraksiyonları üzerindeki olası etkileri araştırılmıştır.Çalışmada diöstrus dönemindeki dişi yetişkin Wistar türü (n=12) sıçanlardan elde edilen miyometriyum şeritleri, içinde Krebs çözeltisi bulunan izole organ banyosuna yerleştirildi. 1 gr gerim altında spontan kasılmalar gözlendi. İzometrik miyometriyum kasılmaları üzerinde 0.01 ?M, 0.1 ?M, 1 ?M ve 10 ?M konsantrasyonlardaki apelinin etkisi araştırıldı. 1 ?M ve 10 ?M konsantrasyonlarda uygulanan apelinin kontraksiyonların frekansını anlamlı düzeyde artırdığı görüldü (p<0.05 ve p<0.001). Sadece 10 ?M konsantrasyondaki apelin uygulamasından sonra kontraksiyonların genliği anlamlı düzeyde arttı (p<0.01). Benzer deney protokolü Ca+2 bulunmayan Krebs çözeltisi kullanılarak tekrarlandı. Bu grupta da 10 ?M apelinin uterus kasılmalarını indüklediği gözlendi.Bu araştırmanın sonuçları apelinin sıçan uterusunda kontraksiyonları belirgin olarak indüklediğini göstermektedir. Kalsiyumsuz ortamda da aynı etkinin görülmesi, apelinin hücre içi depolardan Ca+2 salıverilmesini indükleyerek kontraksiyonları stimüle ettiğini düşündürmektedir.

A newly discovered hormone, apelin, is secreted in brain especially in hypothalamus in addition to stomach, adipose tissue and heart. There are many investigations regarding the effect of apelin on many body functions such as endocrine system, cardiovascular system and metabolic processes. But there are guide limited researchs including the effect of apelin on reproductive functions. Therefore, we looked into the effect of apelin on myometrial contractions in dioestrus rat.Myometrial strips were removed from adult female Wistar rats (on dioestrus) following decapitation and placed in a jacketed organ bath containing Krebs solution, and isometric contractions were evaluated in this study. After equilibration, spontaneous contractions were recorded and the effects of bath application of increasing concentrations of 0.01?M, 0.1?M, 1?M ve 10?M apelin on the amplitude and frequency (number of contraction-relaxation cycles/ 10-min) of contractions were evaluated by 10min intervals. One Way ANOVA was used for statistical analysis. Apelin significantly increased frequency of contractions at 1?M and 10?M concentrations (p<0.05 and p<0.001, respectively). Apelin also increased the peak amplitude of concentrations at only 10?M concentration (p<0.01). The other experimental protocol was repeated by using Ca+2 free Krebs solution. Apelin (10?M) was induced contractions in this group, as well.The results of this study show that apelin induces myometrial contractions in rat. It can conclude that apelin stimulates myometrial contractions by inducing Ca+2 release from intracellular stores, because apelin has same effect in calcium free medium.
Investigation effect of apelin on in vitro myometrial contractility in rats
Keywords: Fizyoloji; Veteriner Hekimliği