DARICA-AŞAĞI ULUPINAR (MALATYA) KÖYLERİ ARASINDAKİ BÖLGENİN JEOLOJİSİ VE KEPEZDAĞI VOLKANİTLERİNİN KÖKENİ - KALI, BÜLENT (Fırat Üniveristesi, 2001)
Yüksek Lisans Tezi Danca- Aşağı Ulupınar (Malatya) Köyleri Arasındaki Bölgenin Jeolojisi ve Kepezdağı Volkanitlerinin Kökeni Bülent KALI Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Jeoloji Mühendisliği Anabilim Dalı 2001, Sayfa: 63 İnceleme alanı Doğu Toros Orojenik Kuşağı içerisinde, Malatya ili batısında Kozluca - Balaban beldeleri arasında yer almaktadır. Çalışma alanında yaşlıdan gence doğru; 1- Eosen ( Lutesiyen ) yaşlı Yenice Formasyonu, 2- Eosen yaşlı Balaban Formasyonu, 3- Orta- Üst Miyosen yaşlı Kepezdağı Volkanitleri ve 4- Pliyo-Kuvaterner yaşlı Alüvyonlar olmak üzere dört farklı birim yüzeylemektedir. İnceleme alanının en yaşlı birimi olan Yenice Formasyonu, ince-orta taneli kumtaşı aratabakalı marn, ince marn aratabakalı kumlu kalkerlerden, meydana gelmiştir. Balaban Formasyonu, Yenice Formasyonu üzerine uyumlu olarak gelmekte ve marn tabakaları bulunduran konglomeralardan oluşmaktadır. Çalışmanın asıl amacını oluşturan, petrografik, petrolojik ve jeokimyasal özellikleri incelenen, Kepezdağı Volkanitleri Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinin en genç volkanik birimlerinden biri olup, Yenice ve BalabanIV Formasyonlarını uyumsuz olarak örtmektedir. Birim esas olarak, lav akıntıları ve piroklastik kayaçlardan oluşmaktadır. Jeokimyasal çalışmalar sonucu elde edilen veriler, magma tipinin kalkalkalen, tektonik ortamın ise dalma-batmaya bağlı olarak yaklaşan levha sınırları olduğunu göstermektedir. Anahtar Kelimeler: Bazalt, Piroklastik kayaç, Kepezdağı volkanitleri, Petrografi, Petroloji, Malatya, Türkiye.
Geology of the region between Darıca-Aşağı Ulupınar villages and origin of the Kepezdağı volcanics
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Jeoloji Mühendisliği; Geological Engineering